08 Ianuarie 2016
1773 accesări
0 comentarii

Nasul înfundat cauzează o stare ridicată de disconfort provocată, în general, de inflamarea vaselor de sânge de la nivelul sinusurilor. Răcelile, gripele sau sinuzitele sunt principalele afecţiuni care dau acest simptom. Din fericire, există remedii naturale şi la îndemâna oricui pentru decongestionarea căilor nazale.

Nasul înfundat, o reacţie naturală la frig

Nasul se înfundă imediat ce temperatura aerului scade, fiind, în primă instanţă, un mecanism natural de protecţie a organismului.

„Aerul pe care îl inspirăm are temperaturi diferite, conţine particule de praf şi microbi care îl fac impropriu pentru respiraţie dacă nu este pregătit înainte de a ajunge în plămâni. Nasul şi sinusurile funcţionează împreună ca un aparat de condiţionare a aerului. Nasul încălzeşte, sterilizează şi filtrează aerul. Dacă atmosfera este prea rece, apare o manifestare normală şi anume înfundarea nasului. În acest caz, nasul nu este bolnav, ci doar strâmtorează canalele pentru a încălzi aerul”, declară prof. univ. dr. Gheorghe Comşa, medic primar ORL.

Soluţia salină desfundă nasul eficient

Indiferent de cauzele nasului înfundat, puteţi ameliora simptomele acestuia prin câteva remedii naturale.

În primul rând, asiguraţi-vă că aerul din încăpere este suficient de umed. Puteţi folosi un umidificator de cameră, cu ajutorul căruia mucusul din sinusuri va deveni mai fluid, astfel încât îl puteţi elimina mai uşor. Acelaşi efect îl poate avea şi un duş sau o baie fierbinte. Totuşi, aceasta este doar o soluţie temporară deoarece efectul aburilor trece în scurt timp. Pentru a-l prelungi, puteţi aplica pe frunte comprese calde care vor contribui la deschiderea căilor nazale, dar şi la ameliorarea eventualelor dureri în zona capului şi sinusurilor.

De asemenea, o ceaşcă de ceai fierbinte este soluţia perfectă pentru decongestionarea nasului. Pe lângă aburii aromaţi – pe care este recomandat să-i inhalaţi – ceaiul oferă şi hidratarea necesară unei stări de răceală.

Soluţia salină vine în completarea acestor remedii, având ca efect diminuarea inflamaţiei vaselor de sânge şi eliminarea mucusului. Unele spray-uri nazale cu soluţie salină pot conţine şi alte substanţe decongestionante. Este important să discutaţi cu un medic sau un farmacist despre administrarea acestora deoarece utilizarea lor pe o durată mai mare de trei zile poate înrăutăţi simptomele.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir