Strănut, secreţii nazale abundente şi nas înfundat – vă sună cunoscut, nu-i aşa? În sezonul rece, aceste simptome nu iartă aproape pe nimeni şi, de cele mai multe ori, sunt atribuite răcelii comune. Din păcate, aceasta nu este întotdeauna lipsită de complicaţii. Rinitele, căci despre ele este vorba, se pot croniciza dacă sunt tratate necorespunzător.
De ce ni se înfundă nasul?
De multe ori, credem că un nas înfundat este din start un motiv de îngrijorare. Totuşi, specialiştii ne arată că înfundarea nasului este un proces natural de apărare a organismului.
„Aerul pe care îl inspirăm are temperaturi diferite, conţine particule de praf şi microbi care îl fac impropriu pentru respiraţie dacă nu este pregătit înainte de a ajunge în plămâni. Nasul şi sinusurile funcţionează împreună ca un aparat de condiţionare a aerului. Nasul încălzeşte, sterilizează şi filtrează aerul. Dacă atmosfera este prea rece, apare o manifestare normală şi anume înfundarea nasului. În acest caz, nasul nu este bolnav, ci doar strâmtorează canalele pentru a încălzi aerul”, declară prof. univ. dr. Gheorghe Comşa, medic primar O.R.L.
Rinita acută poate da complicaţii
Boala apare atunci când persoana în cauză nu se mai expune la frig, dar cu toate acestea, nasul rămâne înfundat, apar secreţii apoase care mai apoi capătă o consistenţă mucoasă. „Acestea sunt simptomele unei rinite acute banale, la care se adaugă dureri uşoare de cap, însă neînsoţite de febră”, explică medicul. Totuşi, dacă nasul rămâne înfundat şi după două-trei zile, atunci este posibil ca rinita să fie cronică, nu acută.
Complicaţiile apar atunci când rinita şi sinuzita dau naştere rinosinuzitei care, pe lângă simptomele rinitei acute, se manifestă prin secreţii nazale purulente, dureri serioase de cap şi febră. Medicul va palpa punctele sinusale care, cel mai probabil, vor fi dureroase.
Rinitele se tratează în funcţie de tipul şi gravitatea lor
Tratamentul rinitei banale nu implică antibiotice. Spray-ul şi picăturile nazale, inhalaţiile, ceaiul şi eventual medicamentele antiinflamatoare vor ameliora simptomele rinitei acute.
Pe de altă parte, sinuzita este o boală infecţioasă provocată de germeni şi se tratează cu antibiotice.
„Recomand ca persoanele afectate să se adreseze unui medic specialist pentru a-i prescrie antibioticele adecvate tipului de boală. Desigur, pe lângă antibiotice, pacientului îi vor fi prescrise antiinflamatoare şi decongestionante nazale”, declară dr. Gheorghe Comşa.
Medicul atenţionează că la copii rinitele pot însoţi afecţiunile cu elemente eruptive, ca pojarul, iar mămicile trebuie să aibă grijă să-i ducă pe cei mici şi la medicul orelist.
În cazul rinitelor cronice, precum rinosinuzita sau rinita cronică hipertrofică, mucoasa nazală se îngroaşă şi sunt necesare investigaţii amănunţite, precum examenele imagistice. În funcţie de rezultatele acestora, se poate decide efectuarea intervenţiei chirurgicale pentru a reduce calibrul mucoasei îngroşate.
„Sfătuiesc persoanele cu rinită să evite automedicaţia şi să nu ia antibiotice fără prescripţie medicală, altfel pot apărea complicaţii de tipul rinosinuzitelor fungice care sunt foarte dificil de tratat”, precizează medicul orelist.
În perioada rece, rinitele apar frecvent. Adresaţi-vă medicului dacă simptomele ajung de la un simplu nas înfundat, la febră şi dureri de cap. Numai medicii specialişti pot face diferenţa între guturai şi o suferinţă cronică.