Roseola infantum este o afecţiune virală care apare la copiii de vârstă mică, în general până la patru anişori şi care se manifestă cu febră de 39-40 grade, timp de 3-4 zile. Aceasta este urmată de o erupţie cutanată generalizată, sub formă de mici pete roz imperceptibile la atingere.
De obicei, această erupţie durează 1-2 zile, dar tot este nevoie să mergeţi cu cel mic la doctor, pentru că doar un specialist este în măsură să aprecieze severitatea bolii, să recomande tratamentul, şi, desigur, măsurile igienico-dietetice necesare în fiecare caz în parte. Potrivit dr. Ramona Munteanu, i se spune infantum, pentru că afectează exclusiv sugarii și copiii mici, iar roseola pentru că determină o erupţie rozalie. Deși este considerată a fi o infecţie acută, roseola, numită și „febra de trei zile”, are o evoluţie autolimitată și un prognostic excelent. Foarte rar, se întâmplă ca roseola infantum să sufere complicaţii.
Totuşi, pentru că se înscrie în rândul grupului de boli ale copilăriei producătoare de bubiţe, după rubeolă, rujeolă, scarlatină, varicelă și eritem infecţios (infecţia cu parvovirus B 19), roseola infantum mai poartă și numele de „a șasea boală eruptivă”.
Aceasta, la fel ca celelalte boli ale copilăriei, dar cu excepţia scarlatinei, are o origine virală, fiind produsă în majoritatea cazurilor de virusul herpetic uman de tip 6 (HHV-6) și, mai rar, de herpesvirusul 7 (HHV-7). Când apare roseola infantum la copii? De regulă, afecţiunea este întâlnită foarte devreme, dacă ar fi să facem o comparaţie cu celelalte boli eruptive.
Statisticile arată că această boală prezintă un vârf al incidenţei între şase și 15 luni, însă boala poate să apară imediat după naștere. De fapt, se estimează că aproximativ 90% dintre nou-născuţi prezintă anticorpi materni faţă de HHV-6 și tocmai de aceea rata infecţiei este redusă în intervalul 0-6 luni.
De obicei, după această vârstă, când sistemul imunitar al copiilor începe să se descurce pe cont propriu, se înregistrează o creștere rapidă a incidenţei bolii, astfel încât până la aniversarea primului anișor, mai bine de 40% dintre micuţi sunt infectaţi cu HHV-6, iar până la doi ani procentul ajunge la 80%. În ceea ce privește transmiterea virusurilor, aceasta se face în mod clasic, pe calea aerului, prin picăturile de salivă, virusul pătrunzând în organism prin mucoasa orală, nazală sau conjunctivală. Cât despre prevalenţa sezonieră, nu există date certe din acest punct de vedere. S-a constatat, totuși, fără vreo explicaţie anume, o înmulţire a cazurilor în lunile de primăvară și toamnă.