02 Noiembrie 2015
2313 accesări
0 comentarii

„Sănătatea Mamei şi a Copilului“ este tema unui seminarde educaţie medicală cares-a desfăşurat, zilele trecute,la Constanţa. Evenimentula fost organizat de Rotary Cetatea Tomis, în parteneriatcu reţeaua privată de sănătate „Regina Maria“, şi s-a adresat părinţilor care şi-au dorit să afle de la specialişti în domeniucele mai noi şi utile informaţii legate de sănătatea familiei.

De la controlul profilactic pentru depistarea precoce a cancerului mamar şi profilaxia în cazul afecţiunilor frecvente ale mamei şi până la manevre vitale de prim ajutor, medicii prezenţi la eveni-ment au dezbătut informaţii necesare oricărei familii.

„Evenimentul face parte dintr-o serie de acţiuni medicale organizate de clubul nostru, Rotary Cetatea Tomis, iar acum am ales sănătatea mamei şi a copilului, pentru că Rotary International, organizaţia din care facem parte, are ca temă, anul acesta, sănătatea familiei. Este foarte important să susţinem aceste activităţi de educaţie medicală pentru ca populaţia să conştientizeze riscurile la care se supune în contextul în care sunt foarte multe boli frecvente şi de care nu află foarte multe detalii în timp util. Află când este foarte târziu. De aceea, am invitat alături de noi specialişti cu care noi colaborăm de foarte mult timp, specialişti ai reţelei private «Regina Maria» Constanţa”, a precizat Codrin Raita, director al Rotary Cetatea Tomis Constanţa.

Prevenţia începede la primele semne de boalăPrincipala temă dezbătută la eveniment a fost prevenţia cancerului mamar, dar şi a altor afecţiuni specific feminine. Prezentă la eveniment, dr. Daniela Mitreangă, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul „Regina Maria” Constanţa, a vorbit despre importanţa depistării afecţiunilor mamare.

„Depistat din timp, cancerul mamar are şanse foarte mari de vindecare! Este foarte important ca fiecare femeie să meargă regulat la medic şi să îşi facă testele şi controalele specifice fiecărei vârste. Totodată, ea trebuie să urmărească apariţia oricăror simptome de tipul nodulilor mamari, polipi la nivelul axilei sau sânilor, modificarea în dimensiune a sânilor sau retracţia mamelonară, semne premergă-toare cancerului mamar.

Astfel, prin metoda de screening anual, aplicată femeilor de toate vârstele, înţelegem ecografia mamară, mamo-grafia, la cele peste 40 de ani, RMN-ul şi biopsia. Alături de acestea, se pot efectua controlul ginecologic cu testele indicate de medicul specialist.

Aceste investigaţii sunt recomandate mai ales pacientelor cu risc crescut de îmbolnăvire, adică cele care prezintă simptome specifice sau care au antecedente de boală în familie.

Afecţiunile sânilor la mamă rămân la fel de importante şi trebuie spus că durerile de sâni, angorjarea, leziunile de la nivelul sânilor sau mameloanelor nu trebuie neglijate. Desigur, multe dintre acestea pot fi evitate prin alăptarea corectă, la cerere, dar şi prin regimul igieno-dietetic al mamei”, a precizat medicul.

Acţiunea rotarienilor constănţeni face parte din programul de educare medicală a mediului social local, derulat de Rotary Cetatea Tomis Constanţa, şi se adresează tuturor părinţilor.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase