05 Februarie 2016
6179 accesări
0 comentarii

Într-o lume în care mâncarease găseşte la tot pasul,noi avem din ce în ce mai puţin ce să mâncăm. Pe măsură ce produsele devin mai apetisante, cu atât se îndepărtează de varianta lor naturală, fiind pline de zahăr, arome artificiale, potenţiatori de gust, coloranţişi conservanţi.

O vorbă înţeleaptă spune că trecutul este plin de lecţii şi se pare că lucrul acesta se aplică şi în cazul alimentaţiei. Cum ar fi să ne întoarcem în timp pentru a învăţa cum se hrăneau strămoşii noştri? Mâncarea nu se obţinea atât de uşor, dar cu siguranţă era mai sănătoasă. Dieta paleo reproduce regimul alimentar al omului din Paleolitic şi se adresează tuturor celor care vor să se întoarcă la natură, care doresc să simtă din nou gustul autentic al mân-cării şi să se bucure de un stil de viaţă sănătos.

Înapoi în Paleolitic
Dieta Paleo este diferită de restul dietelor de slăbit, deoarece are la bază un concept istoric şi anume alimentaţia omului din Paleolitic. Dieta consideră că ADN-ul uman nu s-a modificat, fiind acelaşi din momentul respectiv. Sunt permise carnea de orice tip, ouăle, legumele, seminţele, fructele şi mierea naturală, în cantităţi mici. Sunt excluse toate acele alimente la care acea perioadă, omul nu avea acces sau nu le cunoştea: lactatele, cerealele, cartofii şi leguminoasele (fasolea, mazărea, lintea, soia).

Pe lângă acestea, dieta Paleo se deosebeşte de celelalte printr-un detaliu esenţial. „Fără aditivi, acesta este principiul de bază al dietei Paleo, ceea ce arată că regimul ar fi în regulă pentru oricine do-reşte un stil de viaţă sănătos”, declară dr. Cătălina Rudencu, medic specialist în nutriţie.

Practic, dieta se bazează pe consumul de carne şi peşte, în asociere cu legume crude sau preparate termic. Sunt excluse cerealele - deci şi pâinea. „Astăzi, pe piaţă, cerealele sunt mult modificate, un exemplu ar fi cantitatea mare de gluten pe care îl conţin cerealele măcinate pentru făina folosită la fabricarea pâinii”, precizează nutriţionistul.

Mesele trebuie să fie echilibrate şi consistente
Departe de a fi restrictivă, dieta Paleo trebuie să fie ţinută cu multă cumpătare. „Chiar dacă este încurajat consumul de carne, aceasta trebuie consumată o dată pe zi, de preferat la micul dejun, iar dimen-siunea ei nu trebuie să depăşească măsura palmei, fără a lua în considerare degetele”, spune specialistul.
Este recomandat ca fructele crude să fie consumate pe stomacul gol. După ce aţi mâncat carne, trebuie să aşteptaţi patru până la cinci ore ca aceasta să se digere.
Dieta poate fi adaptată în funcţie de persoană. Fiecare trebuie să ştie ce ali-mente îi fac bine şi ce alimente îi fac rău.

„În general, dieta Paleo nu pune probleme de sănătate. Totuşi, persoanele cu probleme renale sau care suferă de cancer şi nu au voie să consume carne, nu trebuie să urmeze dieta aceasta”, declară medicul nutriţionist.

Rezultate vizibile, în mai puţin de o lună
Potrivit dr. Cătălina Rudencu, după două săptămâni de dietă, deja se văd rezultatele. „În funcţie de organismul fiecăruia, această dietă poate ajuta la eliminarea a patru-cinci kilograme într-o singură lună”, adaugă nutriţionistul.
Dacă decideţi să urmaţi dieta, asiguraţi-vă că vă doriţi ca pe viitor să o transformaţi într-un stil de viaţă. Dacă vreţi să slăbiţi şi ţineţi dieta doar pentru o perioadă, iar apoi reveniţi la vechile obiceiuri alimentare, kilogramele în plus se vor întoarce rapid.

„Orice persoană trebuie să înveţe să mănânce corect adaptat stilului de viaţă şi de muncă, astfel încât organismul să nu fie restricţionat, ci să se simtă lejer şi confortabil cu stilul de viaţă. Fiecare corp corespunde unei minţi. Suntem controlaţi de minte. Pentru a slăbi sau pen-tru a fi mai sănătoşi, trebuie ca în primul rând să fim echilibraţi mental”, declară medicul.

Pentru un om sănătos care poate avea o alimentaţie diversificată, dieta Paleo ar fi utilă. „Niciodată o dietă nu o să meargă sută la sută la toată lumea. Chiar şi aşa, merită încercată”, conchide dr. Cătălina Rudencu.

Taguri articol: sfatul medicului nutritie Cătălina Rudencu alimente dietă natural gluten regim miere legume fructe arome aditivi coloranţi

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir