Cum se dezvoltă copilul
În săptămâna 15 de sarcină copilul creşte rapid. Se dezvoltă scheletul, care va deveni vizibil la ecografie. Picioarele copilului au crescut mai lungi decât braţele şi toate articulaţiile şi membrele se pot mişca. Organele genitale s-au dezvoltat suficient pentru a fi vizibile la ecografie, însă va trebui să aştepţi un pic mai mult până a afla sexul copilului tău. Următoarea ecografie este planificată cu aproximaţie în săptămâna 20 de sarcină.
Este posibil să nu simţi, însă copilul sughiţă frecvent acum, fiind ceva ce învaţă să facă frecvent înainte de a respira. Totuşi, bebeluşii nu pot scoate vreun sunet când sughiţă, deoarece traheea lor este plină cu lichid.
În această săptămână pielea ca un pergament a copilului va începe să fie acoperită de fire de păr foarte fine (lanugo) care vor dispărea frecvent înainte de naştere. Deşi sprâncenele au început să crească, iar părul din vârful capului începe să răsară, acest tip de păr îşi va schimba, atât textura, cât şi culoarea după naştere.
Deşi probabil că ai câştigat deja în greutate între 2.2-4.5 kilograme, copilul cântăreşte doar 70 de grame şi are lungimea de aproximativ 10 cm, fiind de mărimea unui măr.
Cum se transformă gravida
Frecvent, trimestrul 2 de sarcină este perioada cea mai plăcută a sarcinii deoarece readuce starea de bine. Ceea ce a fost mai greu legat de greţuri s-a dus, iar copilul nu este prea mare astfel încât să-ţi creeze probleme din cauză că îţi comprimă organele abdominale. Totuşi, anumite simptome sunt prezente şi în trimestrul 2 de sarcină.
Stimulate de estrogeni şi progesteron, glandele mamare de la nivelul sânilor cresc mai mari în cel de-al doilea trimestru de sarcină. În plus, la nivelul sânilor se poate acumula grăsime şi un sutien care să susţină bine sânii devine o necesitate Deşi sensibilitatea sânilor din trimestru 1 de sarcină s-a ameliorat considerabil, sensibilitatea la nivelul mameloanelor va continua pe toată perioada sarcinii.
Pe măsură ce circulaţia creşte, la nivelul mucoaselor există un flux mărit de sânge, ceea ce va determina că mucoasa nasului şi căilor aeriene să se congestioneze, cu limitarea cantităţii de aer care este inhalată şi apariţia sforăitului, obstrucţiei nazale şi a sângerărilor nazale (epistaxis). De asemenea, gingiile se umflă, ceea ce poate cauza o sângerare minoră când te speli pe dinţi sau foloseşti aţa dentară. Alege o periuţă de dinţi mai moale pentru a scădea iritaţia gingivală.
sursa:Reţeaua Privată de Sănătate Regina MARIA
SĂPTĂMÂNA 14 <<<<<<<<<<<< MERGI LA >>>>>>>>>>>> SĂPTĂMÂNA 16