20 Noiembrie 2015
2648 accesări
37 comentarii

Cum se dezvoltă copilul

Ai ajuns la jumătatea drumului. În această săptămână copilul va înghiţi mai mult, o practică utila pentru tubul lui digestiv. Odată înghiţită, o parte din apa din lichidul amniotic se absoarbe, iar restul se va elimina la nivelul intestinului. Meconiu, care este un produs final al digestiei, se va acumula în colon şi va apărea ca primul scaun după ce copilul se va naşte.

ÎIncepând cu săptămâna 20, măsurarea copilului se va face de la creştet la calcâi, astfel încât acum are aproximativ 25.6 cm şi cântăreşte aproape 300 grame.

Cum se transformă gravida

Probabil că ai luat în greutate aproximativ 4-5 kilograme până acum. Aşteaptă-te să câştigi aproape 250-500 de grame pe săptămână până la sfârşitul sarcinii. Numărul de kilograme în plus ar putea fi mai mare sau mai mic în funcţie de greutatea ta înainte de a rămâne însărcinată.

Pe măsură ce sarcina avansează, poate deveni din ce în ce mai dificil să ai un somn odihnitor, ca urmare a unor schimbări la nivelul corpului tău, unele evidente, iar altele mai puţin evidente:

  • Vei începe să sforăi pentru prima dată în viaţa ta, ca urmare a nivelului crescut de estrogen care va determina edemul la nivelul mucoasei nazale şi va stimula producţia de mucus. Te poate ajuta dacă dormi pe o parte şi ridici uşor capătul patului.
  • Arsurile retrosternale (pirozisul) vor face şi mai puţin confortabil să stai întinsă în pat. Pentru a evita apariţia pirozisului mănâncă des porţii mici - aproximativ 5-6 mese pe zi şi bea lichide între mese. Evită alimentele condimentate, grase, prăjite, băuturile carbogazoase, sucurile de citrice şi aşteaptă cel puţin o oră înainte de a te culca după ce ai mâncat. Dacă aceste măsuri nu sunt de folos, cere-i medicului să-ţi recomande un tratament care este sigur în sarcină.
  • Crampele musculare la nivelul gambelor te vor împiedica să ai un somn profund odihnitor. Dacă a apărut crampa musculară, întinde piciorul de partea afectată mai întâi la nivelul călcâiului şi apoi trage uşor degetele către gambă. Mersul pentru câteva minute şi apoi menţinerea picioarelor ridicate, ar putea ajuta la prevenirea reapariţiei crampelor.
  • Te poţi roti de pe o parte pe alta şi agita în timpul somnului pentru a-ţi găsi o poziţie de somn confortabilă. Încearcă să dormi pe o parte, de preferat pe partea stângă, deoarece aceasta este poziţia care măreşte cantitatea de sânge şi de nutrienţi care ajung la placentă şi la copil. Ţine picioarele şi genunchii îndoiţi şi pune o pernă în dreptul spatelui şi una în faţa toracelui, astfel încât să te poţi sprijini. O pernă între picioare te va ajuta să dormi mai confortabil pe o parte.
  • În timpul nopţii poţi constata că transpiri mai mult decât normal. Este un semn destul de frecvent în sarcină, din cauza metabolismului care se intensifică, hormonilor de sarcină şi creşterii în greutate. Menţine camera aerisită şi cu cât mai puţine obiecte sau lucruri în ea.
  • Să te ridici din pat poate deveni dificil, ca urmare a creşterii abdomenului şi modificării centrului de greutate. Te poate ajuta dacă te roteşti pe o parte, astfel încât să ajungi cu faţa la marginea patului.

SĂPTĂMÂNA 19 <<<<<<<<<<<< MERGI LA >>>>>>>>>>>> SĂPTĂMÂNA 21

Taguri articol: sarcina bebe

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii