Cum se dezvoltă copilul
Fătul are deja 3 milimetri lungime, cât o boabă de linte. Inima lui a început să bate cu aproximativ 150 de bătăi pe minut. Dacă l-ați putea vedea acum, aţi observa un cap supradimensionat în raport cu corpul. Trăsăturile faciale ale bebeluşului tău sunt în plin proces de formare. Încep să se formeze ochii, nările şi urechile.
Mugurii proeminenţi din care se vor forma braţele şi picioarele sunt tot mai vizibili. Ţesuturile musculare și osoase sunt deja constituite. Și glanda pituitara, care eliberează hormoni, începe să se formeze, împreună cu restul creierul.
Cum se transformă gravida
În timp ce această transformare uimitoare are loc în uter, este posibil să observi câteva schimbări şi la tine.
Devii foarte sensibilă şi treci uşor de la o stare la alta, de la bucurie la tristeţe. Este perioada în care plângi din orice, iar soţul nu mai ştie ce să facă pentru a-ţi intra în graţii. Sunt însă stări absolut normale pentru o gravidă care trece prin transformări hormonale complexe.
În această perioadă încep să apară şi primele kilograme în plus pe talia ta. Unele gravide însă nu se îngraşă deloc în primul trimestru de sarcină sau chiar slăbesc. Nu e nimic anormal în oricare dintre variante. Oricum ar fi însă, începi să creşti în talie deoarece uterul tău se măreşte în volum. Greţurile continuă şi acum, însă dacă ele devin persistente te poţi adresa medicului. Este posibil să suferi o formă acută a lor, însă nu trebuie să te sperii. Cel mic nu este afectat.
Sfaturi:
- chiar dacă se spune că o gravidă trebuie să mănânce pentru două persoane, evită acest lucru, cel puţin deocamdată. În primul trimestru de sarcină, fătul are nevoie de doar 30 de grame de hrană pentru a se dezvolta optim. Tot ce mănânci în plus se va aşeza pe talie şi pe coapse.
- încearcă să ţii în frâu pofta de mâncare. Este esenţial să ai mese mai multe, dar reduse cantitativ
- consumă cât mai multe fructe şi legume
- tutunul şi alcoolul sunt interzise în viaţa gravidei
- continuă să faci mişcare şi sport