coxartroza

coxartroza

coxartroza 2

coxartroza 2

coxartroza 3

coxartroza 3
02 Februarie 2012
3388 accesări
3 comentarii
As Univ. Dr. Mădălina Iliescu Coordonatorul Departamentului de Recuperare-Fiziokinetoterapie, Clinica Medstar 2000
Coxartroza reprezintă afectarea cronică degenerativă a articulaţiei şoldului, ce apare în condiţii etiologice foarte variate, dar cu acelaşi rezultat final, deformarea articulară invalidantă. Primele descrieri anatomice ale coxartrozei datează din 1759, iar între 1820 - 1865 afecţiunea a fost bine conturată din punct de vedere clinic. Cauzele coxartrozei În general, etiologia artrozelor rămâne necunoscută, deşi numeroşi factori sunt incriminaţi în producerea ei, cei mai importanţi fiind senescenţa şi influenţele mecanice locale.   Clasificarea etiologica a coxartrozelor După cei mai mulţi autori, există coxartroze primitive sau idiopatice şi coxartroze secundare. Coxartrozele primitive sunt adesea bilaterale şi se manifestă către vârsta de 60 de ani. Ele sunt cauzate de factori generali încă necunoscuţi, care alterează metabolismul cartilajului articular, ducând la uzura precoce.
Coxartrozele secundare sunt acelea la care factorii locali pot fi incriminaţi drept cauze declanşatoare. Ele sunt foarte variate şi diferitele clasificări propuse iau în considerare fie criteriul patogenic, fie cel radiologic, clinic sau terapeutic. Din punct de vedere al alterării mecanicii articulare, coxartrozele secundare pot apărea consecutiv malformaţiilor coxofemurale congenitale sau câştigate.
Datorită altor cauze locale, fără a exista tulburări de statică sau malformaţii, se mai descriu coxartroze secundare unor coxite infecţioase, coxite reumatismale, etc.
Coxartroza secundară posttraumatică
Această afecţiune poate să apară după unele traumatisme ale şoldului, cum ar fi fractura sprâncenei acetabulului, înfundarea cotilului, fractura trohanteriană cu consolidare în coxa-vara, ce conduc la tulburări de statică articulară ca urmare a deformării produse prin traumatism. Alteori, coxartroza se dezvoltă pe o necroză osoasă posttraumatică a capului femural, determinată de o luxaţie traumatică sau o fractură de col şi debutează după mai mulţi ani de la traumatism. În acest caz, radiografia arată o osteoscleroză cu densificare difuză a capului femural, căreia îi succede o decalcifiere cu liza şi o prăbuşire osoasă. Această osteonecroza se datoreşte ruperii vaselor capsulare, care asigură nutriţia capului femural.
Cum se face recuperarea La incidenţa crescută a traumatismelor şoldului, fracturilor, mai rar luxaţiilor, se adaugă în ultimul timp o nouă categorie de „leziuni traumatice” ale şoldului şi anume şoldul operat. MEDSTAR 2000 oferă şansa recuperării acestor pacienţi, care se pot opera în clinica noastră, dar pot urma şi un tratament de recuperare. Creşterea vertiginoasă a numărului de intervenţii ortopedico-chirurgicale pentru vechile „afecţiuni medicale” ale şoldului (coxoze operate) a făcut ca această categorie să ajungă pe locul secund ca incidenţă după fracturi şi indirect să crească procentul de coxartroze secundare la aceeaşi categorie de populaţie. Artroplastiile de şold pot duce şi ele la o serie de sechele ale articulaţiei care, nerecuperate, pot deveni grave pentru viitorul funcţional al membrului inferior respectiv. Simptomatologia clinică în coxartroză este dominată de durere şi de afectarea funcţiei normale articulare, cu limitare progresivă a mişcărilor în şoldul afectat şi apariţia unei atitudini vicioase. Examenul clinic pune în evidenţă limitarea mişcărilor şoldului, mai ales de tip antalgic. Confirmarea diagnosticului se face prin examinarea radiologică a bazinului, care poate evidenţia: pensarea spaţiului articular, osteofitoza, alterările structurii osoase, alterările morfologice ale capului femural şi ale cotilului, deplasările capului femural. Examenul paraclinic se poate completa cu tomografia computerizată.

Coxartroza are o evoluţie lungă, progresivă şi ireversibilă spre agravare, recuperarea fizică fiind de multe ori singurul tratament care poate întârzia evoluţia bolii. Obiectivul primordial al tratamentului de recuperare îl reprezintă menţinerea unei independenţe cât mai mari a pacientului, cu posibilitatea efectuării ADL-urilor, deoarece pierderea autonomiei funcţionale are consecinţe importante, atât de ordin familial, cât şi social, psihologic. Tratamentul coxartrozei posttraumatice este de lungă durată, utilizând mai mulţi factori, care ţin de igiena vieţii, recuperarea balneo-fizică-kinetică, medicaţie, intervenţii ortopedice. Tratamentul de recuperare se va aplica în funcţie de stadiul afectării articulare, asociind atât factori fizici: electroterapie, hidrotermoterapie, masoterapie, kinetoterapie, cât şi factori naturali de cură, specifici centrelor de recuperare din staţiunile balneare.  

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

3 comentarii

21 ianuarie 2014
Redactor

De asemenea, dr. Iliescu ne-a mai precizat, ulterior: "Exista studii mai noi care implica derivatii de vitamina D si vit. B12 in metabolismul proteinelor formatoare de cartilaj. Nu exista insa un protocol terapeutic inca". O zi buna

15 ianuarie 2014
Redactor

Buna ziua. Am contactat-o pe dna. dr. Iliescu, pentru a va furniza un raspuns. Astfel, dr. Iliescu ne-a transmis ca vitamina D, despre care se stie ca este benefica pentru sistemul osos, este implicata in metabolismul osos. Dar cartilajul articular este influentat doar de componentele formatoare, care se regasesc in lichidul sinovial: condroitinsulfat si hialuronat si care, foarte important, nu sunt vitamine!

10 ianuarie 2014
constantin dan

nu exista o vitamina care sa refaca cartilagiul?

Articol publicat de Dr. Mădălina Iliescu