03 Decembrie 2020
382 accesări
0 comentarii

La ora actuală, foarte mulţi copii suferă de scolioză, o afecţiune care se caracterizează prin curbarea coloanei vertebrale. Vestea bună este că în ziua de astăzi, această afecţiune poate fi tratată eficient cu ajutorul unor terapii care previn, astfel, complicaţiile şi chiar operaţia. În principiu, scolioza afectează postura, mersul, calitatea somnului, dar şi procesul respirator, însă aceasta tinde să devină mai mult decât o problemă medicală.

În plus, a precizat dr. Bogdan Goga, copiii se simt jenaţi de postura pe care o au şi de reacţiile celor din jur, se simt inconfortabil purtând corsetul la şcoală sau în grupul de prieteni şi ajung astfel să îşi limiteze relaţiile sociale. Tocmai de aceea, părinţii sunt încurajaţi ca începând cu vârsta de opt ani, să meargă cu cei mici la o şedinţă de evaluare posturală, astfel încât să determine eventualele anomalii şi să înceapă un program personalizat de fizioterapie.

Specialistul a mai explicat că în lipsa unor terapii care să îi ajute pe pacienţi în redobândirea biomecanicii corecte a corpului, există riscul ca afecţiunea să se agraveze, dar există o terapie, numită Vojta, cu ajutorul căreia pot fi stimulate două modele de mişcare reflexă: târârea reflexă şi rostogolirea reflexă, considerate a fi modele de mişcare ideale, perfecte din punct de vedere al eficienţei biomecanice. Practic, prin terapia Vojta se transmite la nivel neurologic un model de mişcare corect, ideal, pe care copilul, prin practică, şi-l va însuşi, înlocuind vechile obiceiuri de mişcare, a explicat fizioterapeutul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU