Copiii din ziua de astăzi facdin ce în ce mai puţină mişcare. Acest lucru le afectează atât muşchii, cât mai ales oasele.Din păcate, acest lucru înseamnă inclusiv deformarea coloanei vertebrale şi apariţia scoliozei. Netratată, aceasta poate ducela apariţia aşa zisei cocoaşă.
„Una din afecţiunile cu care continuăm să ne întâlnim frecvent este scolioza. Boala, în formă structurală, afectează copiii şi tinerii, din nefericire, şi este, de multe ori, observată tardiv. Scolioza este definită drept o incurbare anormală a coloanei vertebrale, evidentă pe plan frontal, în forma literei S sau C, dar şi sagital, la diferite nivele ale acesteia”, explică dr. Marius Enescu, medic primar ortopedie-traumatologie, doctor în ştiinţe medicale, specialist în cadrul Spitalului privat MEDSTAR 2000 Constanţa.
În popor, se spune despre cineva cu scolioză că are „şira spinării strâmbă”. Potrivit specialiştilor, scolioza are două tipuri de manifestări - una mai uşoară, funcţi-onală, şi alta mai severă, organică. În formele uşoare, curbura coloanei este, de multe ori temporară şi cauzată de motive externe, care generează o poziţie vicioasă a pacientului, cum ar fi postura corporală la şcoală sau la locul de muncă, afecţiuni inflamatorii care generează contracturi musculare (torticolis, lumbago etc.) sau boli ale altor sisteme, cum ar fi colica renală sau apendicita, care generează posturi antialgice, adică poziţii în care pacientul simte mai puţină durere.
Cer reînfiinţareareţelei de medicină şcolară„Scolioza idiopatică, organică sau structurală, care este mai severă ca evoluţie, nu pare să aibă cauze cunoscute, însă, cercetări moderne arată că principala cauză a acestui tip de scolioză este un dezechilibru funcţional evident al muscu-laturii paravertebrale de o parte a coloanei faţă de cea de pe partea opusă”, explică dr. Marius Enescu.
Potrivit acestuia, este extrem de important pentru evoluţia ulterioară ca scolioza să fie diagnosticată cât mai devreme, cât ea este încă funcţională dacă se poate, şi să se ia de îndată măsuri adecvate de oprire din evoluţie sau chiar de vindecare, înainte ca ea să devină structurală.
„Primele semne de incurbare a coloanei pot apărea la câtva timp, luni sau chiar între unu şi trei ani, după ce copilul mic începe să meargă, deoarece atunci începe să încarce coloana vertebrală cu greutatea sa corporală, susţinută anterior de braţele mamei. Părinţii care au scolioză, dacă ştiu de ea, trebuie să fie mai atenţi, deoarece poate exista o predispoziţie familială”, mai spune specialistul.
Astfel, orice asimetrie la nivelul umerilor, a bustului, postura aplecată unilateral a copilului sau observarea unei curburi anormale a spatelui trebuie să alarmeze părinţii şi să-i determine să se prezinte la medicul de familie şi la specialist.„Din nefericire, controalele de rutină efectuate prin reţeaua de medicină şcolară au devenit istorie prin destructurarea acestei reţele care ar avea o importanţă extraordinară pentru prevenţie şi păstrarea sănătăţii copiilor noştri - şi pentru a cărei reînfiinţare urgentă pledăm viguros. Mo-nitorizarea sănătăţii dentare şi cea legată de bolile metabolice reprezintă un argument de egală importanţă în acest sens”, completează medicul.
Program de vizite medicale pentru şcolariÎn ce priveşte tratamentul, formele uşoare necesită o supraveghere atentă, cu monitorizare clinică şi radiologică, până la terminarea procesului de creştere. Se recomandă practicarea constantă de gimnastică medicală care să fortifice musculatura de pe partea mai slabă a coloanei, sporturi de reechilibrare, precum înotul. În formele medii mai uşoare, se poate aplica acelaşi tratament, dar formele mai avansate trebuie tratate ortopedic prin aplicarea unui corset. Tratamentul chirurgical este rezervat formelor avansate şi grave.
„În concluzie, scolioza rămâne o afecţiune ortopedică destul de răspân-dită, din nefericire diagnosticată insu-ficient de rapid şi de eficient la ora actuală. Vigilenţa părinţilor trebuia sprijinită instituţional în cadrul unui sistem de prevenţie care, în loc să se perfecţioneze, s-a deteriorat în ultimii 20 de ani. Însă, nu este târziu ca acest sistem să fie reorganizat. Stabilirea pentru copii şi elevi a unui program de vizite medicale specializate, care să cuprindă examene clinice competente, determinări antro-pometrice şi, la nevoie, investigaţii radiologice, ar fi calea firească de urmat în acest sens. Diagnosticarea tardivă conduce la abordarea unor forme de boală avansată, al căror tratament este scump, riscant şi cu eficienţă limitată”, mai spune medicul Marius Enescu.
Pentru informaţii suplimentare şi programări, puteţi apela numerele de telefon 0241/638.251 şi 072/MEDSTAR.