Sursa foto: Freepik.com

Sursa foto: Freepik.com
02 Martie 2020
499 accesări
0 comentarii

Bruxismul este reprezentat de frecarea sau „scrâșnirea” dinților şi afectează o mare parte din populație. Studiile arată că apariția bruxismului are o strânsă legătura cu stilul de viată stresant şi se manifestă în momentele de relaxare, cel mai frecvent fiind cel nocturn, informează medlife.ro.

Pacientul poate conștientiza însă momentele când are loc această manifestare, prezentându-se la medicul dentist cu dureri ale articulației temporo-mandibulare, dureri dentare sau faciale provocate de contractarea musculară prin încleștarea dinților. Alteori, prin simpla consultație, medicul poate depista că pacientul suferă de bruxism, acesta nesesizând afecțiunea care se produce în timpul somnului.

Bruxismul are ca şi consecințe prăbușirea întregului aparat dento-maxilar dacă nu este depistat la timp. Abraziunile dentare ireversibile, retracțiile gingivale până la descoperirea rădăcinilor dentare, mobilitatea dinților sunt doar câteva dintre patologiile asociate acestei boli.

Cu timpul, coroanele dentare se abrazează atât de mult, încât înălțimea acestora scade şi întreg etajul inferior al feţei capătă aspect „îmbătrânit” asemeni vârstnicilor care sunt edentați total. Bărbia este propulsată înainte, buzele se subțiază şi persoanele foarte tinere care suferă de bruxism par îmbătrânite. Dinții devin foarte sensibili uneori fără a prezenta procese carioase - pacientul resimte durere în timpul alimentației, a alimentelor reci sau dure, la periaj etc.

Stresul şi anxietatea sunt cele mai frecvente cauze ale apariției bruxismului, dar totodată malpozițiile dentare (dinții strâmbi) unde ocluzia nu este echilibrată sau deficite de dezvoltare ale maxilarelor pot constitui factori locali implicați în această afecțiune. După identificarea acestei patologii şi conștientizarea pacientului despre riscurile la care se expune prin tratarea cu superficialitate a bolii, pasul următor este tratamentul afecțiunii atât de nocive pentru sistemul dento-maxilar.

Un procedeu lipsit de durere

Tratamentul constă în purtarea pe o perioadă de timp a unei gutiere de bruxism. Pacientului i se amprenteză dinții inferiori, procedeu lipsit total de durere sau disconfort. În următoarea ședință, pacientului i se aplică gutieră pe dinți şi i se explică cum va fi purtată şi igienizată. De regulă, gutiera trebuie purtată pe timpul nopții şi acționează prin „dezobișnuirea ticului”, prin relaxare musculară. După 6-8 săptămâni, bruxismul poate dispărea.

Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii