04 Februarie 2019
637 accesări
0 comentarii

Dr. Cristina Mădălina Deacu, medic specialist radiolog, susţine că ultimele studii efectuate de cercetători arată că screening-ul cu CT low-dose efectuat pe fumători poate reduce mortalitatea prin cancer pulmonar cu 20%, comparativ cu radiografia pulmonară.

„CT low-dose reprezintă acea examinare la care se utilizează o doză de iradiere efectivă la nivelul plămânilor de 1.5 mSv, faţă de o scanare CT clasică, unde doza de iradiere poate fi mai mare. Trebuie ştiut că doar aparatele de nouă generaţie pot obţine imagini diagnostice cu o doză de iradiere atât de redusă. Astfel, rolul radiografiei pulmonare se află clar pe locul doi, informaţiile obţinute fiind puţine, datorită suprapunerii de planuri şi lipsei vizualizării 3D, pe care o oferă computerul tomograf”, a explicat medicul.

Apariţia cancerului pulmonar poate fi favorizată de câţiva factori, dar fumatul rămâne cel mai mare factor de risc. În consecinţă, riscul creşte cu numărul de ţigări fumate în fiecare zi şi numărul de ani de fumat. Tocmai de aceea, renunţarea la orice vârstă poate reduce semnificativ riscul de cancer pulmonar.

Desigur, nu doar fumătorii fac cancer pulmonar. Spre exemplu, în Statele Unite, 31.000 oameni mor în fiecare an fiind fumători pasivi. Un alt factor de risc important este expunerea profesională la azbest sau alte chimicale (precum arsenic, crom etc).

„Expunerea la radon la persoanele neexpuse profesional este a doua cauză de cancer pulmonar după fumat. Radonul este un gaz radioactiv inodor şi incolor, produs de uraniul din sol, devenind parte a aerului respirat în locuinţe. Cei mai afectaţi sunt locuitorii blocurilor de la parter şi cei ce locuiesc la casă. Măsurile pe care le putem lua sunt aerisirea frecventă a camerelor, folosirea aerului condiţionat şi etanşarea podelelor. Când se contruieşte o casă, este bine să aveţi în vedere o placă de bază din beton de cel puţin 20 cm pe fundaţia alveolară, pentru a reduce trecerea radonului din sol către locuinţă. De asemenea, dacă aveţi în istoricul familiei persoane care au suferit de cancer pulmonar, aveţi un risc mai crescut de a dezvolta această boală”, a adăugat medicul.

Nu în ultimul rând, alcoolul în exces poate constitui un factor de risc în apariţia cancerului pulmonar.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU