Screening-ul metabolic neonatal poate salva vieţi dar singura condiţie este ca acesta să fie făcut. De cele mai multe ori, bebeluşii care vin pe lume se nasc sănătoşi. Totuşi, există boli congenitale care nu pot fi detectate pe parcursul sarcinii şi nu se pot diagnostica după semnele exterioare, decât după multe săptămâni sau chiar luni. În aceste condiţii, vă întrebaţi cum se poate preveni şi exclude această posibilitate? Răspunsul este simplu: prin testul de screening al nou-născuţilor, care are ca scop identificarea din timp a mai multor probleme de sănătate.
Aceste investigaţii pot fi efectuate cu succes la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”, încă din a treia zi de viaţă, când celui mic i se recoltează câteva picături de sânge din venă sau din călcâi şi se depun pe un card din filtru.
După aceea, acesta se lasă la uscat şi proba se trimite cât mai rapid la laborator. Altfel spus, aceasta este o analiză care salvează vieţi. Acest test de screening este extrem de util, pentru că părinţii pot afla exact cu ce probleme se confruntă cei mici.
„În medie, un nou-născut dintr-o mie se naşte cu o tulburare metabolică congenitală, chiar dacă bebeluşul este aparent sănătos şi activ. Cu cât descoperim mai devreme tulburarea, cu atât intervenţia terapeutică va avea un efect mai bun. Totuşi, un rezultat de screening nu reprezintă un diagnostic, dar este un indicator important. Dacă testul este pozitiv, buletinul de analize conţine recomandări suplimentare. În funcţie de tipul bolii depistate, se va proceda la repetarea testului de screening sau la efectuarea altor teste”, a declarat Veronica Timofte, asistent medical.
Pe de altă parte, dacă suspiciunea se confirmă, atunci terapia poate fi iniţiată precoce, mai ales prin dieta specială necesară bebeluşului, dar şi prin administrarea de medicamente. Trebuie precizat, însă, tulburările metabolice congenitale nu pot fi niciodată vindecate complet, dar tratamentul va reduce sau chiar va preveni apariţia simptomele grave, care pot afecta dezvoltarea copilului.