Îndulcitorii artificiali, o alternativă sănătoasă la zahărul de masă, au fost promovați, de-a lungul timpului, ca soluția perfectă pentru persoanele care doresc să slăbească sau să își mențină o dietă adecvată. Mai multe studii, însă, au pus sub semnul întrebării beneficiile și siguranța pe care le oferă îndulcitorii artificiali.
Unul dintre cei mai cunoscuți îndulcitori artificiali este aspartamul. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a evaluat acest îndulcitor și a ajuns la concluzia că este posibil cancerigen pentru oameni. Reprezentanții OMS susțin că doza zilnică maximă de aspartam trebuie să nu depășească 40 mg/kilogram de greutate corporală. Cu alte cuvinte, pentru o persoană de aproximativ 60 de kilograme, nu ar trebui să se depășească echivalentul a 12 doze de Diet Coke, care conține aspartam.Totuși, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) contestă evaluarea OMS, considerând că aspartamul este sigur pentru consum. Această abordare diferită a organismelor de reglementare a creat o mare controversă în domeniul îndulcitorilor artificiali.
Sucraloza este, de asemenea, un îndulcitor artificial ce a ridicat suspiciuni specialiștilor care au făcut cercetări în domeniu. Sucraloza este un îndulcitor artificial derivat din zahăr, care are o masă moleculară mai mare și un conținut caloric foarte scăzut. Mai multe studii au sugerat, totuși, că sucraloza poate avea efecte negative asupra sănătății. Este vorba de tulburări gastrointestinale, reacții alergice și modificări ale metabolismului.
Pe lângă aspartam și sucraloză, există și alți îndulcitori artificiali pe piață, precum ciclamatul, acesulfamul-K și zaharina. Chiar dacă acești îndulcitori au fost considerați siguri pentru consumul uman de către autoritățile de reglementare, există studii care indică potențiale efecte adverse asupra sănătății; de exemplu, predispoziția la obezitate, diabet și afecțiuni cardiace.