Sursa Edmonds

Sursa Edmonds
29 Mai 2020
625 accesări
0 comentarii

Ochii sunt oglinda sufletului, așa se spune, iar uneori, aceștia pot fi un bun indicator al problemelor noastre de sănătate. De fapt, susțin specialiștii, aceștia nu ne dau de veste doar că ne confruntăm cu o anumită afecțiune oculară, ci și cu diferite afecțiuni sistemice sau boli ale inimii.

În unele cazuri, semnalele anumitor afecțiuni se pot vedea în zona ochilor, înainte ca simptomele lor să fie resimțite. Câteodată, însă, ochii roșii nu au cauze evidente, dar întotdeauna există un motiv pentru care ochii noștri ne trimit semnale de alarmă. Când aveți ochii roșii, a precizat dr. Alexandra Ciobanu, puteți avea de-a face cu o hemoragie subconjunctivală cauzată de o lovitură, hipertensiune arterială severă sau o afecțiune hematologică.

Totodată, ochii vi se pot înroși și în alte situații, cum ar fi atunci când suferiți de conjunctivită, adică o inflamație a conjunctivei, care acoperă o parte din ochi și liniile interioare ale pleoapelor. De cele mai multe ori, aceasta este una dintre cele mai comune cauze ale înroșirii ochilor, iar de obicei este destul de simplă și rapidă tratarea ei.

„În momentul în care observaţi că vi se înroşesc foarte tare ochii, trebuie să luaţi în calcul că aţi putea avea conjunctivită, dar pot apărea și alte simptome, cum ar fi lăcrimarea excesivă, iritația și senzația de mâncărime a ochilor, vederea încețoșată, sensibilitatea la lumină și secreția oculară de culoare gălbuie.

De asemenea, ochii se pot înroşi de la hemoragiile subconjunctivale, care apar din cauza unei creșteri bruște a tensiunii sangvine ce produce spargerea unui vas de sânge ocular. Aflându-se sub conjunctivă, sângele nu poate curge la exterior ca o lacrimă, însă formează mici pete roșii pe scleră”, a explicat medicul.

În acelaşi timp, problemele oculare pot apărea în cazul atacurilor de glaucom, o afecțiune cronică a ochiului ce se manifestă prin creșterea presiunii intraoculare, afectând nervul optic și diminuând vederea.

Înainte de toate, însă, trebuie să ştiţi că ochii roșii nu sunt principala manifestare a acestei afecțiuni, persoanele cu atac acut de glaucom putând avea o serie de alte simptome care conduc la acest diagnostic, cum ar fi fotofobia, lăcrimarea și chiar stările de greață.

XXX

Şi keratita este o boală care se manifestă prin înroșirea ochilor, dar şi senzația unui corp străin în ochi, lăcrimare excesivă și sensibilitate la lumină. Aceasta poate fi dobândită în mai multe moduri: viral, dar şi printr-o igienă incorectă.

Un alt motiv al ochilor roșii îl reprezintă și timpul îndelungat petrecut în fața calculatoarelor, a laptopurilor sau tabletelor. Ca urmare, persoanele care petrec foarte mult timp în faţa unor astfel de dispozitive trebuie să se protejeze purtând ochelari cu lentile speciale, care să blocheze

lumina albastră nocivă, provenită de la dispozitivele digitale sau alte corpuri ce emit lumina artificială.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU