25 Aprilie 2018
7630 accesări
0 comentarii

Hernia de disc poate apărea în orice parte a coloanei vertebrale, dar de cele mai multe ori aceasta este întâlnită la nivelul inferior al coloanei, mai exact în zona lombară. Desigur, susţin specialiştii, uneori, aceasta se poate instala şi la nivelul gâtului (cervical) şi mai rar toracic.

Coloana vertebrală este formată din mai multe oase - vertebre -, legate între ele printr-un disc intervertebral, alcătuit dintr-un inel exterior fibros şi rezistent şi un ţesut gelatinos elastic situat în centrul discului. Astfel, un disc intervertebral sănătos este ca un amortizor, care conferă coloanei vertebrale un soi de protecţie la şocurile produse de mişcări ample, cum ar fi alergatul sau ridicarea unor greutăţi. Punctul slab al inelului exterior se află direct sub rădăcina nervului spinal şi de aceea hernierea în această zonă va determina o compresie directă asupra nervului.

Problemele apar atunci când aceste discuri se deteriorează, în urma diferitelor accidente sau a îmbătrânirii. Acestea vor ieşi în exterior sau se vor rupe, iar acest proces este numit, simplu, hernie de disc.

„Hernia de disc se caracterizează prin deplasarea unei porţiuni din discul intervertebral, care poate fi protruzie de disc, când inelul fibros al discului pătrunde posterior în canalul rahidian sau hernie de disc, când pe lângă inelul fibros pătrunde în canalul rahidian şi nucleul pulpos. Urmarea este clară: din cauza dezechilibrului muscular, vertebrele presează discul intervertebral, iar acesta alunecă presând nervul. De obicei, la noi pe secţie ajung bolnavii care necesită, neapărat, o intervenţie chirurgicală, cazurile cele mai grave, dar uneori aceştia pot fi scutiţi de bisturiu, dacă urmează un program de kinetoterapie, la o clinică specializată pe recuperare medicală, tratament care este recomandat în stadiile evolutive ale lombosciaticii de cauză discală”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Bogdan Davidescu, medic specialist neurochirurg.

Dureri şi amorţeală în mâini

Simptomele după care un pacient îşi poate da seama de diagnosticul de hernie de disc sunt multe. În primul rând, apare durerea mediană sau laterală, în regiunea lombară, ca mai târziu să se extindă şi la nervul sciatic, durere care se poate accentua la efort, mers, şedere lungă, strănut sau tuse.

Din păcate, pacienţii se adresează medicului abia atunci când durerile de spate nu trec de la sine o perioada lungă de timp, ceea ce le provoacă disconfort în activitatea de zi cu zi. Între timp, aceştia se duc la tot felul de medici sau încearcă să rezolve problema prin metode conservative, fizioterapie, kinetoterapie. Abia în momentul în care observă că tratamentul nu a fost eficient şi că nu se simt mai bine, ajung la neurochirurg.

În această ultimă fază, ei ajung la neurochirurg, dar atunci durerile sunt deja aproape de nesuportat, apar senzaţii de amorţeli în picioare, au slăbiciuni sau chiar dereglări în procesul de urinare.

Cert este că, dacă bolnavul are hernie de disc cervicală, atunci principalele simptome pot fi durerile cervicale, inclusiv dureri şi amorţeală în mâini, a mai spus specialistul.

Cele mai grave stări cu care poate ajunge un bolnav la medic sunt paralizia picioarelor sau mâinilor, în funcţie de nivelul localizării herniei şi dereglările sfincteriene (în regiunea anusului).

Pentru ca boala să fie prevenită, se recomandă exerciţiile fizice de întărire a corsetului muscular al coloanei vertebrale, care asigură stabilitatea şi mobilitatea ei. În plus, cei care suferă de hernie pot purta, cel puţin pentru o perioadă, o orteză pentru susţinerea coloanei vertebrale.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU