La acest moment, ne aflăm în plin sezon al bolilor copilăriei. Foarte mulţi preşcolari din judeţul Constanţa au fost diagnosticaţi cu varicelă, iar unii suferă de oreion, o altă boală infecţioasă, care determină o inflamare a glandelor salivare (în special a glandei parotide), precum şi a pancreasului şi a sistemului nervos central.
Potrivit dr. Corina Minea, medic de familie, oreionul se transmite pe cale aeriană şi se întâlneşte mai ales iarna. Incubaţia durează între 17 şi 21 zile şi este urmată de o febră moderată şi de dureri de urechi timp de câteva zile.
Nu uitaţi, însă! Bolnavul este contagios cu o săptămână înaintea apariţiei simptomelor şi aproximativ opt zile după apariţia lor.
„La început, inflamaţia glandelor parotide apare pe o parte, apoi şi pe partea cealaltă, manifestându-se printr-o tumefacţie care acoperă şanţurile din spatele maxilarului. Partea proastă este că aceasta provoacă o durere mare la masticaţie, iar în cele mai multe cazuri, apar dureri puternice de cap. Evoluţia este de cele mai multe ori benignă, iar boala regresează de la sine în aproximativ zece zile”, a explicat specialistul.
De regulă, tratamentul, simptomatic, constă în administrarea de medicamente care combat febra şi în caz de dureri mari, în administrarea antiinflamatoarelor. Pentru a nu îmbolnăvi şi alte persoane, se recomandă izolarea bolnavului timp de aproximativ 15 zile, din cauza riscului contagios. Partea bună a lucrurilor este că, după ce a avut oreion, subiectul este imunizat definitiv.
În prezent, pe piaţă există un vaccin eficace, propus adolescenţilor şi adulţilor tineri care nu au făcut oreion, precum şi copiilor trecuţi de vârsta de un an. Vaccinul destinat copiilor mici este asociat cu cel al rubeolei şi rujeolei (vaccinul ROR).