Dacă v-aţi hotărât să urmaţi sfaturile specialiştilor şi să profitaţi din plin de fructele şi legumele de sezon, trebuie neapărat să aflaţi detalii despre calităţile nepreţuite ale dovleacului, un aliment care ne colorează toamna şi ne dă o stare de sănătate organismului, în acest sezon capricios.
Dovleacul este un aliment extrem de nutritiv, plin de vitamine şi minerale, dar, culmea, are un conţinut scăzut de calorii, de aceea este perfect pentru menţinerea unei siluete perfecte. Această legumă poate fi folosită la gătit, pentru deserturi, supe, salate, conserve şi chiar ca un substitut pentru unt, în cazul vegetarienilor.
„Potasiul conţinut de dovleac are un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale, de reglare. Antioxidanţii şi vitaminele conţinute de dovleac împiedică deteriorarea degenerativă a ochilor. Acesta poate ajuta, de asemenea, la prevenirea diabetului zaharat, a bolilor de inimă şi la păstrarea unei greutăţi corporale normale. Dovleacul este una dintre cele mai cunoscute surse de beta-caroten, un puternic antioxidant care dă legumelor şi fructelor portocalii această culoare vie. Beta-carotenul este transformat în vitamina A, în organism, odată ce este consumat”, explică dr. Mirela Stângaciu, fitoterapeut.
Consumul de alimente bogate în beta-caroten reduce riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer, oferă protecţie împotriva astmului şi a bolilor de inimă şi întârzie îmbătrânirea ţesuturilor.