21 August 2020
484 accesări
0 comentarii

Din păcate, există situaţii în care viitoarea mămică se confruntă, în timpul sarcinii, cu o mulţime de probleme. Specialiştii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna” susţin că, în cazul unei sarcini cu risc crescut, pot apărea o mulţime de complicaţii ce afectează fătul sau starea de sănătate a mamei.

Pentru acestea, există Medicina materno-fetală, un departament dedicat îngrijirii pacientelor care se confruntă cu astfel de probleme în sarcină.

„Dacă aţi fost diagnosticată cu hipertensiune arterială, diabet zaharat, afecţiuni ale tiroidei, obezitate, trombofilie, lupus, epilepsie, alte afecţiuni pentru care urmaţi tratamente cronice, aţi pierdut mai mult de două sarcini consecutiv sau aţi avut un bebeluş afectat de o malformaţie, atunci ar trebui să aveţi o discuţie cu un specialist în medicina materno-fetală înainte de o nouă sarcină sau imediat cum aţi aflat că sunteţi însărcinată.

Împreună, vom găsi soluţia pentru un bebeluş sănătos şi o mamă în siguranţă”, au subliniat medicii.

De exemplu, au precizat specialiştii „Euromaterna”, în cadrul departamentului amintit, gravidele pot efectua screening-ul combinat de trimestrul I, care reprezintă o evaluare precoce şi completă. Investigaţia constă în prelevarea unei probe de sânge de la mamă, la 9-10 săptămâni de sarcină şi efectuarea unui examen ecografic foarte detaliat, între 11-13 săptămâni, inclusiv markerii pentru sindromul Down.

Mai departe, pe baza acestor date, specialiştii vor calcula riscul genetic, riscul pentru afecţiuni hipertensive sau riscul pentru naştere prematură.

De asemenea, la aproximativ 12 săptămâni de sarcină, se poate constata deja dacă există defecte structurale importante, cum ar fi lipsa membrelor, defecte ale peretelui abdominal sau de tub neural (anencefalie, spina bifidă). Apoi, se poate efectua screening-ul anomaliilor congenitale din trimestrul II, urmat de evaluarea morfologiei fetale şi ecografia Doppler, în trimestrul III, care apreciază starea bebeluşului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU