21 Iulie 2016
2833 accesări
0 comentarii

Specialiştii Iowemed, din grijă pentru sănătatea constănţenilor, dar şi a turiştilor de pe litoral, ne împărtăşesc sfaturi utile pentru a trece peste sezonul estival, fără a ne îmbolnăvi de afecţiunile specifice verii, care, an de an, fac ravagii, mai ales în rândul copiilor.

Printre bolile des întâlnite vara, de care trebuie să ne ferim, se numără: intoleranţa alimentară, problemele dermatologice şi alergiile specifice sezonului, precum şi acţiunea agresivă a ultravioletelor. Medicii specialişti, care ne furnizează informaţiile vitale, legate de modul în care ar trebui să ne protejăm pe timpul verii, din cadrul Centrului Medical Iowemed, sunt dr. Ionica Ciortan, dr. Emma Gheorghe şi dr. Andra Iorga.

Specialiştii afirmă că, de multe ori, atât constănţenii, cât şi turiştii uită să respecte regulile elementare privind alimentaţia şi expunerea la soare pe timpul verii, punându-şi în pericol propria viaţă, dar şi pe cea a copiilor.Astfel, aflăm de la dr. Ionica Ciortan că mulţi părinţi greşesc atunci când le oferă copiilor pe plajă altceva decât fructe şi apă.

Temperaturile ridicate favorizează alterarea rapidă a alimentelor, fapt care duce la multiplicarea necontrolată a bacteriilor şi la apariţia bolilor, precum boala diareică acută şi nu numai. De asemenea, specialistul insistă asupra faptului că hidratarea adecvată pe timpul verii are un rol extrem de important în menţinerea sănătăţii, mai ales la copil, care are corpul mic şi trebuie „păcălit” prin joacă, de către părinţi, pentru a consuma zilnic cantitatea de lichide potrivită vârstei.

„Una din problemele specifice sezonului estival, întâlnită la copiii mici, este deshidratarea. Alimentele recomandate pe perioada verii la copii sunt cele bogate în conţinut hidric şi anume: legumele şi fructele. Recomand lactatele şi în speţă, iaurturile, kefirul, şi nu în ultimul rând, peştele şi carnea, pentru că la copii, aportul proteic este foarte important, deoarece nu vorbim despre metabolism bazal, ci şi despre creştere şi dezvoltare. Nu trebuie să exagerăm cu această categorie de alimente, dar nici să o neglijăm. Fructele şi legumele sunt cele mai bogate în apă, vitamine, oligo-elemente, dar şi în proteine vegetale”, a declarat dr. Ionica Ciortan, doctor în ştiinţe medicale, medic primar medicină gene-rală şi pediatrie.

Bolile diareice, în topul listei

Bolile caracterizate de diaree prelungită şi deshidratare severă sunt în capul listei cu afecţiuni specifice sezonului cald. Specialiştii atenţionează că pentru a evita aceste boli, trebuie adoptată o igienă personală riguroasă, o alimentaţie potrivită sezonului cald, bogată în fructe, legume şi lichide şi un stil de viaţă corespunzător.

„Trebuie să avem o grijă deosebită la gastroenterita acută, o boală digestivă ce constă în inflamaţia acută a mucoasei intestinale. Simptomele specifice sunt vărsăturile şi scaunele diareice. Sfătuiesc părinţii să se prezinte urgent la spital şi dacă cel mic a vomitat o singură dată, pentru că, în această afecţiune deshidratarea poate fi severă şi trebuie să se facă tratamentul perfuzabil pentru rehidratare”, a declarat dr. Andra Iorga, medic pediatru.

Ultravioletele, şi bune şi rele

De la dr. Emma Gheorghe, specialist în dermatologie, aflăm că ultravioletele nu sunt rele pentru organism. La nivelul pielii se asimilează vitamina D, cu ajutorul razelor ultraviolete, atât de benefică pentru organismul uman. Cu toate acestea, expunerea la soare nu trebuie să se facă între orele 11.00 şi 16.00 pentru a evita arsurile solare, insolaţia şi alte complicaţii ale pielii cauzate de agresiunea razelor ultraviolete. De asemenea, specialistul ne spune că bebeluşii nu trebuie expuşi deloc la soare, deoarece pielea lor este prea subţire şi pot fi afectate şi anumite organe interne.

„Razele ultraviolete reprezintă un factor agresor pentru piele şi pentru tot organismul. Bronzarea nu înseamnă altceva decât un mecanism de protecţie al pielii împotriva acestui factor agresor. Arsurile solare nu rămân necontabilizate în timp de către organism”, a declarat dr. Emma Gheorghe, specialist dermatologie.

Pentru mai multe informaţii, programări şi investigaţii, puteţi apela numerele de telefon: 0241.58.76.76, 0749.144.201.

Taguri articol: pediatrie sfatul medicului parinti bebe e bolnav bebe

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii