14 Septembrie 2015
1111 accesări
0 comentarii

Sezonul rece favorizează îmbolnăvirile de răceală şi gripă, însă acestea nu trebuie confundate cu virozele respiratorii, care sunt afecţiuni produse de alte virusuri şi care au o evoluţie mai uşoară.

„Formele de gripă comune se tratează la domiciliu, cu repaus la pat şi antitermice. Nu se va administra acid acetil salicilic (aspirină), aceasta putând favoriza apariţia unei complicaţii severe - sindromul Reye. În schimb, gripa severă şi cea complicată se tratează în spital. Antibioticele se recomandă numai în caz de suprainfecţii bacteriene.

Afecţiunea debutează brusc, la o zi sau două de la intrarea în contact cu o persoană bolnavă sau de la infectare şi se manifestă prin febră, frisoane, cefalee, dureri musculare, congestionarea faringelui (numită popular şi «roşu în gât»), oboseală fizică şi chiar greţuri şi vărsături. Gripa este extrem de contagioasă, putând să se transmită chiar printr-un simplu strănut”, explică dr. Loti Popescu, coordonatorul programelor de sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Constanţa.

Medicul recomandă vaccinarea, aceasta fiind una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a îmbolnăvirii, iar pe lângă aceasta, evitarea persoanelor bolnave, a aglomeraţiilor, evitarea automedicaţiei şi prezentarea la medicul de familie în cazul apariţiei unor simptome de gripă, răceală sau infecţii respiratorii superioare.

Taguri articol: gripa loti popescu simptome sfaturi familie raceala si gripa

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase