Sindromul de colon iritabil este o boală frecvent întâlnită de către medici. Potrivit statisticilor, aproximativ unul din patru persoane suferă de sindromul intestinului iritabil, dar, cu toate acestea, doar unul din trei solicită ajutor.
Specialiștii arată că, la pacienții cu sindromul intestinului iritabil, nu există, de fapt, nicio deteriorare a mucoasei intestinale de către agenții patogeni, precum și orice patologie a țesuturilor tractului intestinal de origine anorganică. Totuși, boala se manifestă și nu există prea multe explicații pe tema aceasta.
Foarte multe persoane spun că se confruntă cu crampe, chiar de câteva ori pe zi și că orice ar face, nu scapă de ele. De asemenea, simptomele se caracterizează prin alte semne, precum mucus și scaun, modificări ale consistenței scaunului, urgențe irezistibile sau false pentru defecare, senzație de mișcare intestinală incompletă după defecare. Recent, oamenii de știință au venit cu un alt punct de vedere, potrivit cărora, în majoritatea cazurilor, cauza directă a sindromului intestinului iritabil ar fi stresul. Acest lucru este confirmat de faptul că anxietatea, depresia și alte tulburări nevrotice sunt observate la aproximativ 60% dintre pacienții cu sindromul intestinului iritabil.
De asemenea, se spune că un rol important în apariția acestei afecțiuni este factorul nutrițional, adică este foarte important ceea ce mâncați. Ba chiar există anumite categorii de produse, a căror utilizare frecventă contribuie la apariția sindromului intestinului iritabil. Acestea sunt alcoolul, băuturile carbogazoase, gustările și produsele de fast-food, dar și ciocolata, băuturile cu cofeină, biscuiții sau alimentele grase.
În același timp, sindromul intestinului iritabil poate fi observat după finalizarea tratamentului unor boli infecțioase ale intestinului. Acest tip de sindrom de intestin iritabil se numește postinfecție. În general, însă, sindromul intestinului iritabil se caracterizează prin simptome cronice, cum ar fi formarea crescută a gazelor (flatulență), balonare, constipație, diaree, durere și colică în abdomenul inferior.
Testul „Lactofan” se efectuează în câteva secunde
Pentru a avea un diagnostic rapid, acum, a apărut un test care se efectuează în câteva secunde și care nu este deloc dureros.
Potrivit dr. Ionica Ciortan, testul „Lactofan” vă ajută să aflaţi dacă aveţi sindrom de intestin iritabil.
„Practic, «Lactofan» este metoda de testare a disbiozei intestinale și a sindromului de intestin iritabil prim măsurarea nivelului de hidrogen din aerul expirat. Sindromul de intestin iritabil este o patologie complexă, frecvent întâlnit în cabinetele de nutriție sau gastroenterologie, care asociază disconfortul abdominal cu meteorism, balonare, modificarea tranzitului și maldigestie. Acesta măsoară nivelul de hidrogen, îl raportează la valoarea medie normală și poate oferi rapid un diagnostic valoros, fără intervenții agresive, cum ar fi colonoscopia și fără alte analize costisitoare”, a explicat medicul.
După aflarea diagnosticului, dar mai ales pentru ca pacientul să îşi revină cât mai repede, este nevoie de o dietă, care să excludă elementele gazogene, cum sunt băuturile acidulate sau legumele care fermentează uşor, precum şi alimentele care, în urma chestionarului dietetic, par să exacerbeze simptomele. În plus, bolnavilor li se recomandă suplimentarea aportului de fibre alimentare.
Nu uitaţi, pacienţii cu sindrom de intestin iritabil trec, de regulă, prin mai multe etape de tratament medicamentos, schema fiind individualizată de la caz la caz, iar manifestarea simptomelor trebuie evaluată periodic, pentru a demasca o eventuală patologie organică.