Sindromul de colon iritabil este, la ora actuală, cea mai frecventă tulburare non-organică a funcţiei intestinale.
De fapt, este vorba de perturbarea pe termen lung a tranzitului intestinal, sindromul de colon iritabilafectând mai mult femeile decât bărbaţii, a precizat dr. Mărioara Muşat, medic specialist gastroenterolog.
Principalele cauze care duc la apariţia acestei boli sunt: stresul, anxietatea, alergiile alimentare, infecţiile, alimentaţia incorectă, modificările hormonale, respectiv administrarea îndelungată de antibiotice sau alte medicamente.
Tocmai de aceea, calprotectinadin materii fecale este un marker care permite diagnosticul diferenţial dintre sindromul colonului iritabil şi boala inflamatorie a intestinului.
Potrivit reprezentanţilor clinicii Iowemed din Constanţa, boala inflamatorie a intestinului este denumirea generică a două entităţi care au ca şi caracteristică principală inflamaţia peretelui intestinal, net distincte de celelalte boli entero-colonice, cu etiologie neprecizată şi evoluţie cronică: boala Crohn - BC şi rectocolita ulcero-hemoragică - RUH (afecţiuni distincte, care în 10% din cazuri nu pot fi diferenţiate clinic, radiologic sau morfopatologic).
Ca urmare, indicaţiile pentru determinarea calprotectinei includ sindromul colonului iritabil, boala inflamatorie a intestinului, diareea produsă de o afecţiune funcţională sau diareea cu caracter organic.