17 Mai 2017
4337 accesări
0 comentarii

Alergia solară este o afecţiune caracterizată de apariţia unor reacţii cutanate, în urma expunerii la soare. Adesea, alergia solară se manifestă prin erupţii care dau senzaţia de mâncărime. Alergiile severe pot provocaurticarie, vezicule, dar şi alte simptome neplăcute.

Potrivit dr. Maria Axinciuc, specialist în dermato-venerologie, între 10% şi 20% din populaţie este afectată de alergiile solare, majoritatea femei.

„Acestea sunt cauzate, în proporţie de 80%, de radiaţiile UVA, 12% de radiaţiile UVB şi 8% de radiaţii UVA/UVB. Alergia solară nu este acelaşi lucru cu arsura solară! Alergia apare când sistemul imunitar al organismului reacţionează la lumină, iar arsura solară apare atunci când se face o expunere prelungită la soare sau la ore nepotrivite, aceasta depăşind posibilităţile de protecţie ale pielii”, explică medicul specialist.

Factorii declanşatori sunt: predispoziţia genetică (dacă unul din părinţi sau fraţi are afecţiunea, va creşte riscul apariţiei ei), rasa (mai ales caucazienii), aplicarea pe piele a unor substanţe (parfumuri, substanţe dezinfectante), prezenţa unor alte afecţiuni ale pielii (eczeme), administrarea unor medicamente (tetracicline, sulfamide, ketoprofen).

Zonele predispuse sunt: decolteul, faţa dorsală a mâinilor, braţele, gambele, faţa fiind, de obicei, protejată, prin purtarea pălăriilor/şepcilor, iar simptomele se manifestă prin înroşirea pielii, prurit (mâncărime), apariţia de mici umflături, care se pot transforma în plăci mari, băşicuţe (flictene), aspect de urticarie.

Tipuri de alergii solare

„Erupţia polimorfă la lumină (fotosensibilitate) se manifestă cu piele înroşită, apar mici umflături gălbui şi albicioase, prurit intens. Reacţia apare spontan, la nivelul decolteului şi pe braţe, de obicei, în primele două ore de la expunerea la soare, se poate însoţi de ameţeli, febră, vărsături. Manifestările apar în climatul temperat primăvară şi vară, ulterior, odată cu venirea toamnei, acestea dispar, urmând să reapară primăvara următoare”, mai spune dr. Axinciuc.

Erupţia polimorfă ereditară (prurigo actinic) afectează copiii şi adulţii tineri şi se manifestă cu leziuni roşii, vezicule, buze crăpate şi uscate, mâncărime.
În caz de dermatită actinică cronică, pot apărea leziuni inflamatorii uscate, acoperite de cruste, dublate de senzaţie de mâncărime în zona feţei, a scalpului, a spatelui, chiar şi a palmelor şi a tălpilor.

Urticaria solară apare imediat după expunerea la razele soarelui şi se manifestă prin erupţie urticariană, mâncărimi şi apariţia de pustule. Aceste semne pot apărea şi pe zonele neexpuse la soare, pot dura şi 24 ore, pot exista şi forme grave, cu şoc anafilactic (dacă suprafaţa pielii afectate este foarte întinsă).

Diagnostic, tratament şi prevenţie

Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic şi a anamnezei, a faptului că este o erupţie a pielii expusă la soare, prezintă mâncărimi, se manifestă imediat sau cel mult după două ore de la expunere, se ameliorează şi dispare după trecerea anotimpului călduros. Uneori, medicul dermatolog poate solicita investigaţii suplimentare.

„În tratamentul local, se vor aplica comprese reci, unguente emoliente, creme cu corticoizi şi, dacă este cazul, antihistaminice. Prevenţia se face prin evitarea expunerii la soare, între orele 10.00-16.00, când radiaţiile UV sunt foarte puternice, expunerea treptată la soare, purtarea hainelor lungi şi vaporoase, capul să fie acoperit cu pălării cu boruri largi, folosirea ochelarilor de soare cu protecţie UV. Înainte de activităţile în aer liber, trebuie să se folosească creme cu indice mare de fotoprotecţie (minim 15)”, sfătuieşte medicul specialist.

În cele mai multe cazuri, alergia la soare nu este o afecţiune gravă şi poate trece de la sine, în câteva zile.

„Există şi anumite cazuri mai grave, care necesită anumite măsuri de prevenţie, dar care, cu ajutorul tratamentului corespunzător, pot fi combătute uşor, astfel încât să ne bucurăm de anotimpul călduros, de plimbările în parc, de ieşirile cu prietenii”, conchide dr. Maria Axinciuc.

XXX

Pentru detalii, programări, consultaţii şi consiliere, apelaţi numerele de telefon MEDSTAR General Hospital: 0241.638.251, 0722.574.250, 0241.940.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii