14 Martie 2018
905 accesări
0 comentarii

Deseori se întâmplă ca partenerii noştri, părinţii noştri, rudele sau prietenii noştri să aibă un somn zdruncinat, să nu se poată odihni aşa cum îşi doresc şi să sforăie atât de tare, astfel încât să reuşească să-i deranjeze şi pe cei din jur.

Potrivit dr. Doina Pîrîu, medic primar pneumologie, somnologie, alergologie şi imunologie clinică la MEDSTAR General Hospital, somnologia este acea ştiinţă care se ocupă cu studiul somnului normal şi patologic, cea mai frecventă patologie a somnului fiind apneea în somn.

În România, a precizat dr. Pîrîu, un procent de aproximativ 4% - 6% dintre adulţi pot avea sindrom de apnee de tip obstructiv în timpul somnului, adică un milion de români suferă de această afecţiune, dintre care doar 3.000 au fost diagnosticaţi. Explicaţia numărului mic de pacienţi diagnosticaţi ar fi accesul limitat la această investigaţie, mulţi pacienţi nerecunoscând boala.

Apneea obstructivă de somn (OSA) sau sindromul de apnee-hipopnee este o tulburare de somn care implică diminuarea semnificativă sau chiar încetarea fluxului de aer inspirat. De precizat că acesta este cel mai frecvent tip de tulburare a somnului şi se caracterizează prin episoade recurente de blocaj al căilor respiratorii în timpul somnului.

Aceasta se poate asocia cu stările pronunţate de somnolenţă în timpul zilei şi, în ciuda faptului că este o boală foarte comună, apneea obstructivă este foarte rar diagnosticată. Mai mult decât atât, apneea obstructivă poate crea întreruperi dese ale respiraţiei, mai ales seara. În plus, persoanele cu o formă severă de apnee suferă adesea şi de oscilaţii mari ale bătăilor inimii, scăderea saturaţiei de oxigen şi sforăit.

Simptomele apneei obstructive

Dr. Pîrîu a adăugat că persoana care suferă de apnee obstructivă începe cu un sforăit puternic imediat după ce adoarme. Problema este că, de foarte multe ori, sforăitul devine tot mai puternic, insuportabil. Desigur, reprizele de sforăit sunt apoi întrerupte pentru o perioadă de timp, perioadă în care nu se mai aude nimic. Din păcate, urmează iar un sforăit puternic şi o răsuflare, acest model repetându-se pe parcursul somnului. Mai grav, persoana se trezeşte neodihnită dimineaţa şi se simte obosită pe parcursul zilei.

Alte simptome şi semne pot include: sufocarea, dificultatea de a-şi menţine starea de vigilenţă în timpul zilei etc.

Specialistul a precizat că persoanele cu apnee în somn pot fi, în primul rând, irascibili şi iritabili. Apoi, acestea pot adormi la serviciu, în timp ce citesc o carte sau se uită la televizor şi nu numai. Bineînţeles, aceste persoane pot risca foarte mult în trafic, somnul punând stăpânire pe ei chiar şi în timp ce conduc.

De aici pot apărea o mulţime de alte probleme, cum ar fi depresia, care se accentuează cu timpul, tulburări de ritm cardiac, tulburări neurologice sau metabolice.

Care sunt cauzele

„Toţi muşchii din corp devin mai relaxaţi în timpul somnului. Aceasta include şi muşchii care ajută la menţinerea căilor respiratorii deschise, care permit aerului să circule în plămâni.

Sforăitul la persoanele care suferă de apnee este cauzat de aerul care încearcă să pătrundă prin căile respiratorii îngustate sau blocate. Cu toate acestea, nu toate persoanele care sforăie suferă de apnee în somn. Alţi factori care pot creşte, de asemenea, riscul de apnee în somn sunt obezitatea, un maxilar inferior scurt, în comparaţie cu maxilarul superior. Totodată, anumite forme ale palatului sau a căilor respiratorii, care provoacă restrângerea sau restricţia căilor respiratorii pot duce la apariţia acestor probleme”, a mai spus medicul.

Pe lângă cele enumerate, este posibil ca apneea să apară şi din cauza anumitor alergii, obstrucţii nazale cauzate de o deviaţie de sept sau probleme ale sinusurilor etc. Constănţenii care se confruntă cu astfel de probleme trebuie să ştie că sindromul de apnee în somn se tratează cu ajutorul unor aparate care furnizează aer prin intermediul unei măşti cuplate la aceste aparate.

Pentru informaţii suplimentare sau programări, puteţi apela numerele de telefon ale MEDSTAR, 0241.638.251 sau 0722.574.250.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU