Foarte mulți specialiști consideră că spanacul trebuie inclus pe lista celor mai sănătoase alimente din lume. De exemplu, cercetătorii de la Harvard au analizat o sumedenie de grupuri de alimente și au descoperit faptul că verdeața (spanacul, salata verde, kale) au fost asociate cu cel mai mare grad de protecție împotriva bolilor cronice. Mai exact, o porție pe zi reduce cu 20% riscul de infarct și accident vascular cerebral.
Potrivit elytis.ro, spanacul este un adevărat depozit natural de vitamine și minerale. În același timp, conține săruri minerale - sulf, mangan, cupru, zinc, iod, fier, magneziu, fosfor, calciu, sodiu, potasiu, vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C), acid folic, lipide, glucide și aminoacizi.
Interesant este faptul că, spanacul, deși nu conține atât de mult fier cum se credea în trecut, fiind devansat de alte legume, conține o substanță numită saponină, ce are proprietatea de a ajuta organismul să asimileze bine fierul. Astfel, efectele în combaterea anemiei, spre exemplu, pot fi mai bune în cazul în care se consumă spanac decât alte legume ce conțin o cantitate mai mare de fier. Totodată, consumul de spanac ajută la reglarea glicemiei, întrucât acesta conține un antioxidant cunoscut sub numele de acid alfa-lipoic, care s-a dovedit a scădea nivelul de glucoză. De asemenea, el previne anemia, susține sănătatea oaselor, părului și pielii, reduce riscul apariției astmului, susține digestia și mai ales ajută în sarcină, prin aportul de acid folic.