Spanacul este considerat de către unii specialiști cel mai sănătos aliment din lume, la fel și alte vegetale cu frunze de culoare verde închis. Potrivit specialiștilor Elytis, acestea oferă cei mai mulți nutrienți per calorie.
Cercetătorii de la Harvard au analizat o sumedenie de grupuri de alimente și au descoperit faptul că verdeața (spanacul, salata verde, kale) au fost asociate cu cel mai mare grad de protecție împotriva bolilor cronice.
Mai exact, o porție pe zi reduce cu 20% riscul de infarct și accident vascular cerebral. Totodată, spanacul este un adevărat depozit natural de vitamine și minerale, datorită conținutului de săruri minerale - sulf, mangan, cupru, zinc, iod, fier, magneziu, fosfor, calciu, sodiu, potasiu, vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C), acid folic, lipide, glucide şi aminoacizi.
Interesant este faptul că spanacul, deși nu conține atât de mult fier cum se credea în trecut, fiind devansat de alte legume, conține o substanță numită saponină, ce are proprietatea de a ajuta organismul să asimileze bine fierul. Astfel, efectele în combaterea anemiei, spre exemplu, pot fi mai bune în cazul în care se consumă spanac decât alte legume ce conțin o cantitate mai mare de fier.