Spirulina este o plantă ale cărei beneficii sunt cunoscute de secole, ea fiind folosită ca aliment atât de azteci, cât și de unele vechi culturi africane. În zilele noastre, specialiștii au redescoperit și studiat proprietățile spirulinei, astfel că este deseori calificată drept „superaliment” sau „plantă-minune”. Potrivit specialiştilor, proprietățile spirulinei au fost elucidate în ultimele decenii de diferite studii științifice. Ea conține o combinație puternică de substanțe esențiale pentru organismul uman, mai ales antioxidanți, polizaharide, minerale (magneziu, fier, calciu, potasiu, mangan), vitamine și alți nutrienți. Probabil cel mai cunoscut beneficiu al spirulinei este legat de combaterea malnutriției, această plantă fiind extrem de hrănitoare.
Alte studii arată că includerea spirulinei în alimentație poate duce la scăderea IMC-ului (indicele de masă corporală), a apetitului și a lipidelor din sânge. Un alt potențial beneficiu al spirulinei este prevenirea aterosclerozei și reducerea factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare prin scăderea nivelului de colesterol LDL („colesterol rău”) și creșterea nivelului de colesterol HDL („colesterol bun”). Deoarece spirulina este o sursă naturală de triptofan, un aminoacid care stimulează producția de serotonină, cercetătorii sugerează că ar putea ajuta în tratarea tulburărilor afective, precum depresia și anxietatea. În plus, aceasta ar putea fi eficientă în tratarea și prevenirea cancerului și în reducerea efectelor secundare ale chimioterapiei, datorită unuia dintre compușii săi, fucoxantina.