Sănătatea a intrat, de ieri dimineaţă, în grevă generală, în unităţile sanitare fiind asigurate doar urgenţele şi cazurile grave. La primele ore ale dimineţii, holul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă a devenit neîncăpător pentru cele câteva sute de cadre medicale, care au ieşit să protesteze vizavi de condiţiile de salarizare din sistem. Acelaşi lucru s-a întâmplat în toate spitalele constănţene. În total, am avut aproximativ 3.000 de cadre medicale care şi-au întrerupt activitatea. „Conform calendarului stabilit în data de 15 septembrie, am ajuns la 31 octombrie, când, neavând un rezultat palpabil din partea guvernanţilor, am intrat în greva generală. La acest moment, asigurăm o treime din activitate şi urgenţele”, ne-a declarat preşedintele Sanitas Constanţa, Nicolae Manea. Halatele albe au decis ca până la soluţionarea revendicărilor, nici o operaţie care nu este urgenţă medicală să nu fie realizată, iar intervenţiile programate să fie amânate, atât timp cât sunt pentru bolnavii cronici. În Spitalul de Urgenţă, peste tot am întâlnit cadre medicale cu banderola la mâini. „Vom face grevă până când ne vor fi ascultate doleanţele. Salariile sunt mici. Oare guvernanţii ar putea să supravieţuiască dacă nu ar mai încasa veniturile pe care le au acum?”, au declarat asistentele.
Reamintim că Federaţia Sanitas cere introducerea în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică, dar şi a celor din creşe şi grădiniţe. De asemenea, Sanitas mai solicită reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, având aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii. Totodată, ei cer şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei între spitalele clinice şi neclinice şi trecerea asistenţilor din asistenţa socială pe grila din sistemul neclinic.
Ultima bătălie din an
Cadrele medicale constănţene consideră că acum este momentul să fie unite. Asistentele medicale spun că este ultima bătălie din acest an şi cea mai importantă, de altfel. „După data de 1 noiembrie nu se mai poate face nimic.Parlamentarii vor intra în campanie electorală şi nu se va mai întruni cvorumul necesar pentru votarea amendamentelor la cele două ordonanţe. După această etapă, nemulţumirile nu-şi vor mai avea rostul. Supărările legate de faptul că nu există un regulament de sporuri, că acestea se plătesc la salariul din 2009, nu la cel actual, că personalul este insuficient şi munca este excedentară, iar guvernanţii au uitat căexişti, vor fi inutile”, sunt de părere asistenţii constănţeni.
Şi conducerea SCJU este solidară cu greviştii. „Din discuţiile pe care le-am avut cu sindicaliştii, activitatea se desfăşoară în condiţii normale şi avem asigurări din partea lor că se va desfăşura la fel, indiferent de durata grevei. Acesta este un spital de urgenţă în care nu ne permitem să avem fluctuaţii de personal, iar activitatea să fie lăsată la o parte. Cei care au intrat în grevă trebuie să facă în aşa fel încât pacienţii să nu aibă de suferit. Oricum, acţiunea lor este firească, au anunţat-o din timp, nu ne-au luat prin surprindere. Noi le susţinem revendicările, ce îşi doresc ei sunt nişte lucruri fireşti. Sistemul sanitar a fost lăsat tot timpul de-o parte, ca să nu mai zic că sporurile trebuie raportate şi ele la grila de salarizare din 2016”, a declarat directorul SCJU, dr. Cătălin Grasa.