Spitalul Monza a fost inaugurat la mijlocul anului 2012, dupa o investitie de 40 milioane de euro, proprietarul fiind Grupul italian Policlinico di Monza, care detine 10 spitale private in Italia. Amplasat in Bucuresti langa stadionul Lia Manoliu, pe strada Tony Bulandra, nr. 27 – Sector 2, spitalul Monza, cu o capacitate de 140 de paturi, are opt sali de operatie (cate doua pentru chirurgie cardiaca si generala, si cate una pentru ortopedie, chirurgie toracica, vasculara si o sala de urgente). Spitalul are sapte etaje, iar constructia a durat doi ani. Unitatea medicala este specializata pe chirurgie cardiovasculara, insa oferă si servicii conexe cum sunt cele de cardiologie generala, medicina interna, ortopedie, dar si altele.
Specialităţi Medicale:
Echipa medicală
Prof. Dr. Mircea Cinteză -Director științific;Cardiologie
Conf. Dr. Șerban Bălănescu -Șef secție Cardiologie
Dr. Ana Fruntelată - Şef adjunct Cardiologie
Dr. Angela Georgescu -Medic primarCardiologie
Cardiac Center
Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza este singurul centru medical privat din România care cuprinde toate specialităţile inimii într-un singur loc, asigurând servicii integrate de diagnostic, tratament și reabilitare.
Având în vedere experiența extinsă a Grupului “Policlinico di Monza” în dezvoltarea centrelor specializate în afecțiunile inimii, Spitalul Monza din România a fost înființat în iulie 2012, ca centru de excelență în chirurgie cardiovasculară. Ulterior, pe măsură ce s-au dezvoltat și alte secții, specialitățile inimii au fost integrate în Cardiac Center: cardiologie, cardiologie intervențională, electrofiziologie și aritmologie, chirurgie cardiovasculară și reabilitare cardiovasculară.
Strânsa legătură dintre medicii centrului duce la alegerea celor mai bune metode terapeutice și de îngrijire medicală din punctul de vedere al parcursului diagnostic clinic — asistență medicală — tratament al pacientului.
Echipa Cardiac Center este formată din peste 30 de medici și 50 de membri în echipa de suport. Aceștia colaborează cu medicii ultraspecializaţi din grupul “Policlinico di Monza” din Italia:
Cardiopediatric Center
În anul 2013, în Spitalul Monza din București a început activitatea de chirurgie cardiovasculară pediatrică și cea de cardiologie intervențională pediatrică, cu rezultate remarcabile. Domeniile menționate fac parte dintr-un program medical mai amplu, care vizează depistarea, diagnosticarea, investigarea și tratamentul chirurgical și/sau intervențional, precum și dispensarizarea unui număr mare de pacienți cu malformații cardiace variate și complexe. Cazurile sunt luate în evidență pe o listă de programare, cu priorități și indicații bine stabilite, cu adresabilitate largă din toată țara și nu numai.
Cardiopediatric Center din cadrul Spitalului Monza este singurul centru din domeniul privat din România dedicat copiilor cu afecțiuni ale inimii, asigurând servicii integrate de diagnostic, tratament și reabilitare.
Copiii nu sunt adulți în miniatură, cu afecțiuni la scară mai mică, ci sunt cazuri particulare, ce necesită abordări medicale care ţin cont de vulnerabilitatea şi de etapa de dezvoltare a acestora.
Echipa Cardiopediatric Center, coordonată de Dr. Mircea Cotul, este specializată în domeniul pediatric, fiind capabilă să trateze chirurgical și intervențional atât malformațiile cardiace congenitale simple (coarctație de aortă, persistență de canal arterial – PCA, defecte de sept – DSA și DSV), precum și pe cele cu un înalt grad de complexitate (Boala Fallot, drenaje venoase pulmonare aberante totale, canal atrioventricular comun complet, transpoziție de vase mari la nou-născut etc.).
Intervențiile sunt realizate la aceleași standarde precum în centrele cardiovasculare din alte țări europene, la prețuri de cinci ori mai mici.
Pe lângă infrastructura specifică necesară, probabil cea mai importantă condiţie în desfășurarea unei activităţi competente este o echipă multidisciplinară specializată și cu experienţă. Pregătirea și formarea unei astfel de echipe este extrem de laborioasă și se întinde pe durata a 10-15 ani. Cardiopediatric Center este singurul centru medical din România care îndeplinește criteriile menţionate mai sus, oferind servicii integrate dedicate tratării afecţiunilor complexe ale inimii la copii, încă din primele zile.
Cardiostructural Clinic
La nivel internațional, s-au dezvoltat în ultimii ani centre dedicate intervențiilor cardiovasculare structurale, respectiv tratării defectelor anatomice ale inimii pe cale endovasculară. Acest tip de centru impune un grad ridicat de complexitate la nivelul echipei multidisciplinare și specializate, precum și în ceea ce privește echipamentul medical.
Astfel, în ianuarie 2015, a fost lansat Cardiostructural Clinic, centru dedicat tratării cardiopatiilor congenitale și a bolilor cardiovasculare complexe prin intervenții minim-invazive, fără deschiderea toracelui și oprirea inimii. În cadrul acestuia se vor realiza doar intervenții endovasculare (pe calea vaselor de sânge) și hibride, care îmbină procedurile intervenționale și chirurgicale minim-invazive, ambele cu scopul de a reduce riscul operator la pacienții cu boli cardiovasculare complexe (de la naștere sau dobândite).
Cardiostructural Clinic implică colaborarea următoarelor secții: Cardiologie intervențională, Chirurgie cardiovasculară (inclusiv cea pediatrică), Chirurgie vasculară, Anestezie și terapie intensivă, Cardiologie, Electrofiziologie, Radiologie și Imagistică Medicală.
Din dorința de a reduce riscul operator la pacienții cu boli cardiovasculare complexe (de la naștere sau dobândite) a fost lansat, în urmă cu un an, Programul de Intervenții Cardiovasculare Structurale Complexe. În cadrul acestuia specialiștii Spitalului Monza au realizat numeroase abordări multidisciplinare de elită. Odată cu lansarea Cardiostructural Clinic, vrem să dezvoltăm această direcție în beneficiul pacienților cu afecțiuni complexe sau cu o vârstă avansată, situații în care intervențiile chirurgicale clasice sunt asociate cu un risc operator mare sau inacceptabil.
Astfel, în cadrul Cardiostructural Clinic se vor trata prin abord multidisciplinar bolile valvulare ale adultului (stenoză aortică cu comorbidități, insuficiență mitrală ș.a.); patologia aortei toracice și abdominale (anevrisme și disecții), inclusiv urgențele aortice acute (ruptura traumatică a aortei, disecția aortică acută de tip B); anevrismele vaselor iliace, femurale și poplitee; cardiopatiile congenitale ale copilului mic și ale adultului (DSA, PFO complicat, DSV, coarctația de aortă ș.a.).
BRAIN Institute
BRAIN Institute, centrul specializat în neurochirurgie dezvoltat în parteneriat cu Spitalul Monza, a fost lansat în februarie 2014. Afecțiunile creierului sunt tratate la standardele practicate în cele mai bune centre de neuroștiinte din lume. BRAIN Institute reunește cei mai experimentați specialiști din neurochirurgia românească modernă: neurologie, neurochirurgie cerebrală, neurochirurgie spinală, neuroradiologie intervențională, neuro-anestezie, ORL – chirurgia transnazală a adenomului hipofizar, neuro-endocrinologie și reabilitare neuro-motorie.
BRAIN Institute este prima instituție medicală privată non-profit din România, care reinvestește toate resursele disponibile pentru îmbunătățirea îngrijirii pacienților și a practicii medicale, precum și pentru cercetare și educație.
BRAIN Institute reunește cei mai experimentați specialiști din neurochirurgia românească modernă, pentru fiecare dintre ramurile ei: spinal, cranian și neuro-anestezie. Cu o înaltă pregătire profesională și cu stagii de supra-specializare în cele mai performante centre de pregătire din întreaga lume, medicii din echipa BRAIN Institute aduc în România experiența dobândită de-a lungul anilor. Împreună, aceștia transformă neurochirurgia tradițională într-una modernă, practicată în cele mai bune centre de neuroștiințe din lume. În România, anumite afecțiuni rare pot fi tratate numai la Brain Institute.
Filozofia BRAIN Institute include transformarea modului de îngrijire a pacienților: organizarea în jurul afecțiunilor, nu a specialităților medicale, mai exact îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților de la A la Z. De aceea, pentru fiecare afecțiune, există o echipă multidisciplinară dedicată, formată din neurochirurgi și medici din specialități asociate. Fiecare echipă are un coordonator responsabil de evaluarea și tratamentul pacientului.
BRAIN Institute dispune de tehnologie de diagnostic și chirurgie de ultimă oră. Începând cu neuro-navigația, continuând cu monitorizarea nervoasă amănunțită și RMN disponibil intra-operator, echipa Brain Institute are la îndemână toate resursele necesare maximizării succesului în ceea ce privește starea de sănătate a pacienților.
Diagnostic și tratament
Secția de Reabilitare neuro-motorie a Spitalului Monza tratează, de regulă, pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală de protezare ortopedică sau neurochirurgicală.
Adresă şi date de contact:
S.C. Centrul Medical Policlinico di Monza S.R.L.
Str.Tony Bulandra, nr. 27, Sector 2, București, 021967
Tel.: +40 31 225 25 00
Fax: +40 31 225 25 79/80
Email: [email protected]