21 Septembrie 2018
1727 accesări
0 comentarii

În cazul în care nu ştiaţi, sportul are o mulţime de beneficii asupra organismului uman, dar poate avea şi efecte negative asupra danturii, motiv pentru care ar trebui să ştiţi cum să vă feriţi de acestea.

Potrivit dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, efectele negative pe care sportul sau obiceiurile legate de activitatea fizică sunt foarte puţin cunoscute.

Specialistul recunoaşte că efectele benefice ale sportului sunt de necontestat, iar numeroase studii arată că persoanele care au un indice de masă corporală optim şi care practică mişcarea în mod regulat prezintă un risc cu 50% mai scăzut de apariţie a bolii parodontale.

În plus, până şi cei mai puţin perseverenţi, care îşi fac timp pentru sport măcar de trei ori pe săptămână, prezintă un risc cu 30% mai scăzut de parodontoză decât sedentarii.

Din păcate, riscurile nu lipsesc nici ele, cel mai cunoscut fiind de accidentare, respectiv fracturare a dinţilor, rănirea buzei şi a gingiei.

„În cazul persoanelor care practică mişcare în mod regulat, apare demineralizarea smalţului, din cauza băuturilor energizante. Practicarea sportului produce transpiraţie excesivă şi, consecutiv, necesitatea de hidratare intensă şi reechilibrare hidroelectrolitică, deoarece organismul încearcă să facă faţă efortului. Acesta este motivul pentru care majoritatea celor care frecventează sălile de fitness sau se antrenează constant pentru sporturi de performanţă consumă cantităţi mari de băuturi energizante sau băuturi pentru sportivi. Studiile arată că, după numai cinci zile de utilizare a acestor băuturi, smalţul este demineralizat. Aceste lichide conţin foarte mulţi acizi, care scot calciul din smalţ, făcându-l mai poros, mai puţin rezistent şi favorizează, astfel, apariţia de carii dentare. În plus, consumul lor treptat, înghiţitură cu înghiţitură, pe parcursul orelor de antrenament, expune dinţii un timp şi mai îndelungat unei băi de acizi”, a declarat dr. Mihaela Dan.

Tocmai de aceea, pentru a avea şi dinţi sănătoşi, este nevoie să consumaţi cât mai multe lichide, întrucât hidratarea este cel mai important pas pentru a vă păstra dinţii sănătoşi.

În acelaşi timp, este recomandată alternarea băuturilor cu electroliţi, care conţin şi multe substanţe de care nu organismul nu are nevoie, cu apă plată, care conţine şi ea minerale, în mod natural, şi care va mai dilua acizii.

Laptele de cocos, efect antiinflamator

O alternativă foarte bună este laptele de cocos, care nu conţine aditivi şi care are efect antiinflamator şi de echilibrare. Nu în ultimul rând, o alimentaţie care să asigure în mod natural necesarul de vitamine, minerale, dar şi substanţe energizante de care are nevoie organismul va reduce necesarul de băuturi sportive.

Medicul a precizat că un alt efect negativ al practicării sportului este acela că, predominând respiraţia pe gură, aceasta se usucă, iar saliva, care are rol protector, nu mai apară dinţii de atacul acizilor şi al bacteriilor.

„Saliva joacă un rol vital în protejarea danturii, deoarece diluează şi curăţă resturile de pe suprafaţa dinţilor, neutralizând acizii din cavitatea orală. În timpul efectuării de exerciţii fizice, atunci când cantitatea de salivă este redusă, este favorizată apariţia cariei. Pentru a minimaliza riscurile, este recomandată alternarea respiraţiei pe gură cu cea nazală”, a completat medicul.

Dr. Mihaela Dan este de părere că afecţiunile dentare pot fi prevenite prin adoptarea unor reguli simple, dar care pot avea un impact dramatic asupra sănătăţii orale. Ca urmare, o igienă orală corespunzătoare, utilizarea pastelor de dinţi speciale cu calciu, cu efect remineralizant, care să protejeze smalţul dentar, o dietă echilibrată şi vizitele regulate la medicul stomatolog, pot reduce considerabil riscul de a dezvolta probleme dentare, ca urmare a practicării activităţii fizice.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU