14 Iunie 2020
620 accesări
0 comentarii

La ora actuală, aproximativ 15-40% din populație este purtătoare de stafilococ auriu, susțin specialiștii 360 medical.ro. Aceștia afirmă că manifestările clinice sunt variabile, stafilococul fiind implicat în următoarele afecțiuni: foliculite superficiale, profunde, furuncul sau abces, impetigo, ectima, celulită, complicație a altor afecțiuni, sindromul pielii opărite de stafilococ, sindromul de șoc septic, scarlatină. De obicei, infecția cu stafilococul auriu este frecventă la nivelul pielii, afectând toate grupele de vârstă.

Stafilococul este una dintre bacteriile ce se regăsesc adesea pe piele și pe mucoasă, fie în forma sa agresivă -stafilococul auriu, fie în forma nonagresivă, de bacterie comensală, locuitor al pielii noastre - stafilococul epidermitis. Cum spuneam, manifestările clinice (simptomele infecției) sunt variabile, stafilococul fiind implicat în următoarele afecțiuni.

Spre exemplu, el poate fi vinovat de apariția foliculitei superficiale, profunde, a furuncului sau a abcesului. În acest caz, la nivelul firului de păr apar leziuni eritematoase, fie cu conținut alb, purulent care pot crește în dimensiuni spre formare de abces. Acest tip de infecții pot rămâne localizate strict la nivelul pielii, însă în funcție de severitate și statusul imun al pacientului poate evolua spre diseminare hematogenă (în sânge) cu septicemie.

Impetigo este o altă infecție frecventă în cazul copiilor, în sezonul cald, care debutează ca o veziculă ce se rupe rapid și lasă o suprafață erodată, cu contur inelar, cu cruste gălbui în suprafață

(asemănătoare mierii). Aceasta se localizează frecvent în jurul gurii, nasului, perianal și se răspândește rapid în alte zone ale corpului. Stafilococul duce și la apariția celulitei, care este o infecție ceva mai profundă, cu extindere la țesutul subcutanat, caracterizată de o zonă de piele roșie, caldă, cu edem, dureroasă spontan și la palpare. În plus, aceasta poate dezvolta vezicule, bule, eroziuni pe suprafața corpului. Mai mult decât atât, sunt cazuri în care poarta de intrare a stafilococului este la distanță de locul afectat de celulită (infecții la nivelul unghiilor, fisuri pe talpă, leziuni în alte zone), de aceea necesită o examinare foarte atentă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU