08 Decembrie 2020
644 accesări
0 comentarii

În fiecare an, odată cu răcirea vremii, oamenii încep să se plângă tot mai des de dureri reumatice. Schimbarea anotimpului, trecerea de la temperaturi mai ridicate, la frig, toate acestea pot influenţa negativ persoanele cu afecţiuni articulare degenerative, de tip artroză.

Artroza este acea afecţiune caracterizată de deteriorarea lentă, dar sigură a cartilajului articular, şi, din păcate, ireversibilă, dacă pacientul nu se adresează medicului la timp. Practic, prin această deteriorare, cartilajul dispare încet-încet şi apare uzura articulaţiei. Altfel spus, se modifică mecanica articulară şi apare un fenomen cunoscut popular ca „os pe os”, deci pacientul nu mai are deloc cartilaj şi acesta este înlocuit cu un os complet erodat, care, prin mişcare duce la durere.

Simptomele artrozei se accentuează mereu atunci când este frig afară. Dr. Mădălina Filipescu spune că afecţiunea este caracterizată de o distrugere progresivă a cartilajului articular şi este însoţită de durere şi limitarea mobilităţii, aceasta fiind cea mai frecventă suferinţă articulară. Accentuarea durerii este principala manifestare sesizată de pacient, starea putând fi simţită chiar şi cu câteva zile înaintea schimbărilor atmosferice şi, în general, femeile par să fie mai receptive la modificările de temperatură, decât bărbaţii.

Un studiu realizat cu pacienţi artrozici, arată că între o treime şi două treimi dintre ei sunt convinşi că durerile sunt mai mari pe vreme proastă. De exemplu, cu ani în urmă, oamenii de ştiinţă recomandau ca bolnavii reumatici să se mute în ţări calde. În momentul de faţă, însă, din punct de vedere medical, meteosensibilitatea este un termen destul de controversat, sunt de părere specialiştii.

Mai mult decât atât, medicii precizează şi că subiectul în sine nu se studiază în nicio carte de reumatologie, posibil şi din cauza faptului că există destul de puţine dovezi ştiinţifice care să-l probeze. Totuşi, cele câteva studii efectuate incriminează în special schimbările de presiune atmosferică (mai ales scăderea bruscă a acesteia) şi umiditatea persistentă. Temperaturile scăzute se pot asocia, şi ele, cu o accentuare a contracturilor musculare, fapt favorizant al apariţiei durerilor osteoarticulare. Cum rezolvi aceste neajunsuri? „În general, este indicat să limităm progresia artrozei, lucru posibil, în special, pentru articulaţiile portante (genunchi, şolduri), influenţate în special de creşterile de greutate. De asemenea, exerciţiile fizice regulate contribuie şi ele la o menţinere a sănătăţii articulare. Persoanele susceptibile pot apela, de asemenea, la fizioterapie, dar numai după ce se stabileşte indicaţia acesteia de către medic. Acelaşi lucru este valabil şi pentru tratamentul medicamentos. Pe de altă parte, în condiţiile în care durerile articulare persistă, sunt foarte importante, se asociază cu tumefiere (umflarea articulaţiei), înroşirea acesteia sau creşterea temperaturii locale, este recomandat consultul medical”, a subliniat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU