Părinţii de astăzi nu îşi mai doresc să se încadreze în reguli, au o nevoie imperioasă de a-şi înţelege copiii, pentru a le oferi educaţie prin iubire, a se înţelege pe sine.
Trăim tranziţii între generaţii. „Ceea ce credeau părinţii mei că este bine pentru mine, am constatat astăzi ca adult, că poate fi diferit.” Sunt întrebări pe care şi le adresează părinţii încă din momentul în care hotărăsc să aibă un bebeluş. Familiile îşi doresc să îi ofere micuţului tot ce este mai bun. Dacă până nu demult părinţii îşi doreau stabilitate materială pentru copiii lor, generaţiile actuale de părinţi îşi propun să ofere confortul emoţional pentru a clădi deprinderi şi comportamente încă din primele momente de viaţă. În momentul în care femeia rămâne însărcinată se activează emoţiile propriei copilării: relaţia cu familia de bază poate reveni în prezent.
Orice decizie pe care femeia va trebui s-o ia, poate fi considerată dificilă, fiindcă şi-ar dori să preia obiceiuri din trecut, dar îşi doreşte să contureze şi propriul model de părinte împreună cu partenerul ei.
Sarcina, naşterea, alăptarea, creşterea şi educaţia copilului sunt momente în care avem nevoie de îndrumări pe care să le înţelegem, pentru a le adapta propriului comportament şi tipar familial. Acum şi în România părinţii aleg să frecvente cursurile de parenting: curs Lamaze de pregătire pentru naştere-operaţie cezariană, consilierea în timpul sarcinii, consilierea în alăptare, ateliere adresate părinţilor şi copiilor care încurajează dezvoltarea personală, exprimarea emoţiilor, descoperirea tiparelor pozitive şi negative.
Liliana TUDOSE, educator prenatal BB Center, consilier prenatal ISIS MEDICAL CENTER