Eczema se caracterizează întotdeauna prin inflamaţie, uscăciune, mâncărime, înroşirea pielii. Altfel spus, se produce perturbarea funcţiei de barieră protectoare a pielii. Aşa că, este clar, cu cât scărpinaţi mai mult zona afectată, cu atât este mai probabil ca mâncărimea să devină mai puternică.
Potrivit dr. Oana Niţu, eczema poate afecta persoane de toate vârstele. Poate fi iritantă şi chiar dureroasă pe măsură ce se formează veziculele şi crăpăturile la nivelul pielii, împiedicând persoanele afectate să desfăşoare anumite activităţi. Pe de altă parte, unele persoane se simt, de asemenea, jenate de aspectul eczemelor şi, prin urmare, li se pare mai dificil să socializeze.
Cert este că majoritatea persoanelor care suferă de eczemă caută tot felul de tratamente, care, nu numai că oferă o ameliorare a senzaţiei de mâncărime şi împiedică apariţia erupţiilor, ci le şi permit să se simtă fericite în pielea lor.
De-a lungul timpului, dermatologii au arătat că stresul, expunerea la substanţe iritante şi infecţiile bacteriene sunt principalii factori care stimulează răspunsul inflamatoriu la nivelul pielii. Acesta, la rândul său, implică cel mai des zona picioarelor, mâinile, genunchii, coatele, dar şi gâtul.