06 Mai 2016
3952 accesări
0 comentarii

Sindromul de colon iritabil este una dintre cele mai frecvente cauze pentru care bolnavii se prezintă la medicul gastroenterolog. Cele mai pregnante simptome ale acestei afecţiuni, care afectează calitatea vieţii bolnavilor, sunt caracterizate de durerea abdominală asociată cu tulburări ale tranzitului abdominal.

Patologia se asociază şi cu alte afecţiuni gastrointestinale, iar potrivit studiilor, incidenţa este mai mare la femei decât la bărbaţi, deşi, în ultimii ani, acest lucru s-a schimbat, potrivit medicului gastroenterolog prof. univ. dr. Ioan Tiberiu Tofolean.

„În ultima vreme, această afecţiune este din ce în ce mai frecventă şi la bărbaţi. Cauza principală a acestei afecţiuni este stresul, urmat de dezechilibrele microbiene şi infecţioase. Numărul pacienţilor care se adresează medicului gastroenterolog este în permanentă creştere, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul judeţului nostru”, a declarat dr. Ioan Tiberiu Tofolean.

Diagnosticul pentru această afecţiune se stabileşte pe baza analizei simptomelor, aşa că, dacă pacientul prezintă crampe abdominale, balonare şi durere abdominală asociată cu ameliorarea acesteia la defecaţie, este foarte probabil ca acesta să sufere de sindrom de intestin iritabil. Alte simptome sunt diareea, constipaţia, sau episoade de alternare de diaree şi constipaţie.

Când este necesară prezenţa la medic

Scăderea în greutate, istoricul familial de cancer colorectal, emisia de scaune cu sânge, sunt semne care pot ajuta la diagnosticarea sindromului de colon iritabil. Prezenta acestor simptome indică efectuarea unor investigaţii suplimentare. Diagnosticul se face diferenţial, pe criterii de vârstă, sex, şi natura şi durata manifestărilor clinice.

Investigaţiile care se impun includ analizele de sânge, testele din materia fecală, endoscopia digestivă, colonoscopia, chiar şi biopsia, dacă este nevoie, însă doar medicul gastroenterolog poate stabili tipul de analize necesare, precum şi ordinea acestora în funcţie de fiecare pacient în parte.

„Colonul iritabil este o tulburare spastică a colonului. Acesta are o motilitate anormală şi se datorează unui dezechilibru între factorii care stimulează şi inhibă mişcările intestinale. Anumite alimente pot agrava simptomatologia acestei patologii. Foarte mulţi pacienţi prezintă simptomele asociate colonului iritabil, iar unele sunt similare cu ale cancerului de colon. Aceştia, după ce se documentează pe internet, ajung la medic cu gândul că suferă de cancer. Cu această problemă ne confruntăm în ultima vreme, iar acest gând instalat pe un fond de stres, afectează foarte mult pacienţii”, precizează medicul specialist.

Dezechilibrul florei intestinale poate genera inflamaţia şi creşterea sensibilităţii intestinului, de aceea tratamentul antiinflamator este de mare ajutor pentru suferinzi. Sănătatea florei intestinale are un rol esenţial în prevenirea dezvoltării acestei patologii, iar probioticele şi prebioticele aduc beneficii reale când sunt folosite ca metodă de tratament pentru ameliorarea simptomelor de colon iritabil.

„Cel mai bun tratament pentru această afecţiune este eliminarea cauzei, mai ales a stresului, lucru care este foarte greu de îndeplinit. Tratamentul simptomatic dă rezultate mult mai bune dacă este însoţit de o psihoterapie”, explică dr. Tofolean.

În concluzie, sindromul de colon iritabil se poate trata cel mai eficient prin eliminarea stresului din viaţa cotidiană, cu ajutor de specialitate din partea medicilor gastroenterologi şi psihoterapeuţi, care, împreună, pot ajuta pacientul să treacă cu succes peste orice disconfort provocat de această afecţiune.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii