O senzație de arsură în zona inimii este un simptom comun pe care pacienții îl găsesc foarte des alarmant, ducând la îngrijorări cu privire la o potențială implicare cardiacă. Această stare este, de fapt, un simptom complex care poate fi atribuit unui spectru larg de cauze subiacente, variind de la factori cardiaci până la factori non-cardiaci.
Boala cardiacă ischemică se manifestă frecvent ca o angină pectorală, caracterizată prin durere sau disconfort în zona pieptului, descrisă de către pacienți ca o senzație de arsură. Angina pectorală apare atunci când mușchiul inimii primește aport inadecvat de sânge, de obicei în timpul efortului fizic sau stresului. Potrivit dr. Ioan Dabu, un infarct miocardic acut, cunoscut în mod obișnuit drept atac de cord se poate prezenta cu o durere intensă însoțită de caractere de arsură în piept. Acest simptom indică un compromis sever al fluxului de sânge către o porțiune a mușchiului inimii, ceea ce duce la leziuni tisulare și consecințe care pot pune, în mod potențial, viața în pericol.
Totodată, inflamația pericardului, sacul care înconjoară inima, poate provoca dureri în piept însoțite de o senzație de arsură. Pericardita este adesea asociată cu afecțiuni infecțioase sau inflamatorii și se poate însoți de simptome suplimentare, cum ar fi febră și dificultăți de respirație. În același timp, refluxul gastro-intestinal poate da naștere la o senzație de arsură în piept, mimând simptomele specifice unei patologii de natură cardiacă. Această afecțiune este deosebit de răspândită și poate fi exacerbată de consumul unor anumite alimente, factori specifici stilului de viață sau de diverse anomalii anatomice ale tractului gastrointestinal.
„Anumiți factori psihologici, cum ar fi anxietatea și stresul, pot contribui la apariția de dureri și disconfort în zona pieptului, adesea descrise de pacienți ca o senzație de arsură. Înțelegerea interacțiunii dintre sănătatea mintală și simptomele fizice este crucială în diagnosticarea și tratarea cu acuratețe a acestui tip de cazuri, a căror manifestare aparentă are drept fundament cauze non-cardiace. Încordarea sau inflamația în mușchii și articulațiile din jurul pieptului pot provoca durere localizată și o senzație de arsură. Problemele legate de postură, traumatismele locale sau afecțiunile inflamatorii pot contribui, şi ele, la durerea musculo-scheletică în zona inimii. Diagnosticul precis al cauzei unei senzații de arsură în zona inimii necesită, însă, o evaluare clinică cuprinzătoare. Aceasta include obținerea unui istoric medical detaliat, efectuarea unui examen fizic amănunțit și utilizarea testelor de diagnosticare relevante”, a declarat medicul.
Ca urmare, testele utilizate în mod obișnuit includ electrocardiografia, folosită pentru a evalua activitatea electrică cardiacă, ecocardiografia, pentru a evalua structura și funcția cardiacă, și monitorizarea pH-ului esofagian pentru a identifica o posibilă etiologie asociată unui reflux acid.