Foarte multă lume suferă de sindromul colonului iritabil, o boală care afectează, așa cum însăși denumirea sa o spune, colonul. De obicei, aceasta este cauzată de stres, alergii alimentare sau infecții intestinale, dar pot exista și alte cauze ce pot duce la instalarea bolii.
Specialiștii spun că sindromul colonului iritabil este o afecțiune care se manifestă prin durere abdominală, balonare, flatulență, constipație sau diaree. Simptomele diferă de la caz la caz. Mai grav este că dacă ignorați simptomele, se poate ajunge la alte afecțiuni sau complicații, cum ar fi apariția hemoroizilor sau agravarea celor deja existenți, la apariția fisurilor anale, a inflamațiilor și a iritației în ultima parte a colonului.
În același timp, neglijarea simptomelor enumerate poate avea efecte mai grave, precum deshidratare și dezechilibre electrolitice, oboseală, dureri de cap, amețeli, vertij, distensie abdominală (creșterea circumferinței abdominale), dar și pierderea poftei de mâncare. În această ultimă situație, susțin specialiștii, în organism se poate instala și anemia.
Potrivit dr. Rebeca Gavrilă, există și o listă de alimente, care au fost asociate cu agravarea bolii: ciocolata și dulciurile ultra-procesate, grăsimile, fasolea, varza, conopida, laptele, băuturile carbogazoase și altele. „De cele mai multe ori, în cazul femeilor, boala se acutizează, în special, înainte de menstruație. În partea a doua a ciclului menstrual, nivelul progesteronului este relativ mare, ducând la reducerea motilității intestinale. Astfel, apar balonarea, constipația și crampele abdominale la multe femei aflate în această perioadă”, a afirmat medicul.
Ea a precizat că pentru a combate sindromul colonului iritabil este nevoie de o activitate fizică susținută, aceasta contribuind la buna funcționare a tractului digestiv. Tocmai de aceea, persoanele care nu fac suficientă mişcare, în general, ajung să sufere de obezitate şi ca urmare, sunt mai predispuse către această boală.
Abuzul de medicamente, la fel de vinovat de apariţia bolii
Totodată, mai trebuie luat în calcul şi abuzul de medicamente, în mod special antibiotice sau antiacide, care dereglează flora intestinală. De asemenea, utilizarea laxativelor pentru perioade mai mari de timp duce la slăbirea mușchilor peretelui intestinal, reducându-le capacitatea de funcționare, ceea ce face ca intestinul să nu mai funcționeze, pentru că munca sa este efectuată de laxative. Aşadar, dacă vă aflaţi într-una din situaţiile enumerate, trebuie să vă prezentaţi, neapărat, la medic. În ceea ce priveşte diagnosticul, acesta se stabileşte în urma unei anamneze complete. Reţineţi, diagnosticul exact poate fi stabilit numai de către medicul gastroenterolog, care va exclude unele infecții sau alte patologii grave ale sistemului digestiv, precum sindromul de malabsorbție, intoleranța la lactoză, boala Crohn, colita ulcerativă și cancerul ano-rectal. În concluzie, sunteţi sfătuiţi ca pe lângă o alimentație sănătoasă, bogată în fibre, yoga sau alte activități menite să vă elibereze de stres, să consumaţi şi ceaiuri, iar unul dintre acestea este cel de fenicul, despre care se spune că este extrem de benefic pentru organism.
Această plantă conține o serie de nutrienți care au proprietăți antiinflamatorii. Cel mai cunoscut dintre fitonutrienții conținuți de fenicul este anetolul, care acționează precum estrogenul și care ajută la detensionarea mușchilor tractului intestinal.