lala

lala

fondspitalultbccentru-1374570753

fondspitalultbccentru-1374570753
26 August 2013
1261 accesări
0 comentarii

Urmând reabilitarea respiratorie, bolnavii fac exerciţii fizice care-i ajută să respire mai bine, care-i ajută la întărirea musculaturii, la creşterea toleranţei la efort şi, în consecinţă, nu vor mai avea nevoie să petreacă luni de zile într-un spital
Apelul la solidaritate, transmis de Spitalul TBC din Palazu Mare, cotidianul „Cuget Liber“ şi Asociaţia Centrul Regional de Iniţiere şi Servicii a fost încununat de succes: la Constanţa urmează să fie realizat primul Centru de Reabilitare Respiratorie din Sud-Estul ţării. Mansarda Spitalului Clinic de Pneumo-ftiziologie Constanţa, situat în cartierul Palazu Mare, oferă un spaţiu generos, dar până în prezent nu a fost folosită. Un spaţiu gol, unde până acum s-a aşezat praful… Locul era tocmai potrivit pentru un centru de reabilitare respiratorie, iar pentru că sistemul sanitar duce lipsă de fonduri, cadrele medicale au luat decizia căutării altor surse de finanţare. Astfel, medicii au redactat un proiect, parteneri fiind cotidianul „Cuget Liber” şi Asociaţia Centrul Regional de Iniţiere şi Ser-vicii şi l-au depus în cadrul campa-niei sociale „Împreună pentru fiecare”, derulate de Rompetrol. Pentru a obţine fondurile necesare, însă, era nevoie de implicarea societăţii civile şi de obţinerea a cât mai multe voturi. Iar proiectul le-a obţinut! Constănţenii, impresionaţi de apelul la solidaritate transmis de partenerii proiectului, l-au votat în număr considerabil, iar la final, juriul a desemnat proiectul de realizare a „Primului Centru de Reabilitare din Sud-Estul României” printre cele câştigătoare.

Mulţumim tuturor celor care, prin votul lor, au contribuit la câştigarea concursului de proiecte lansat de compania Rompetrol, prin care locuitorii Dobrogei vor beneficia de primul Centru de Reabilitare Respiratorie din Sud-Estul României. Momentan ne află în faza de semnare a contractului de finanţare, în vederea realizării proiectului”, ne-au declarat dr. Erdin Borgazi, managerul spitalului şi dr. Elena Danteş, directorul medical. De ce este nevoie de acest centru? Pentru ca bolnavii diagnosticaţi cu astm şi bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), din Constanţa, Tulcea, Călăraşi, Ialomiţa, să nu mai fie nevoiţi să meargă tocmai până la Bucureşti, Iaşi sau Timişoara pentru reabilitare respiratorie. Iar numărul lor este considerabil; de exemplu, numai anul trecut în Spitalul TBC de la Palazu Mare au fost peste 1.000 de persoane cu aceste afecţiuni. De ce au nevoie de reabilitare respiratorie? Pentru că, odată cu avansarea bolii, suferinzii ajung să se retragă din viaţa socială, să-şi trăiască viaţa mai mult pe un pat de spital. Dar, urmând reabilitarea respiratorie, bolnavii fac exerciţii fizice care-i ajută să respire mai bine, care-i ajută la întărirea musculaturii, la creşterea toleranţei la efort şi, în consecinţă, nu vor mai avea nevoie să petreacă luni de zile într-un spital! Ce se face cu banii? Pentru realizarea centrului, reprezentanţii spitalului vor primi 100.000 de lei. Din aceşti bani urmează să fie compartimentată mansarda (aflată deasupra Pavilionului Pneumologie II Adulţi), care va cuprinse o sală de kinetoterapie, două cabinete medicale, pentru consultaţii şi pentru educaţia pacientului; de asemenea, vor fi achiziţionate echipamente şi aparatură medicală modernă (bicicletă ergometrică, covor rulant, scăriţă, saltele de gimnastică, set greutăţi). Cotidianul „Cuget Liber” mulţumeşte, de asemenea, cititorilor care au votat proiectul şi îi asigură că va prezenta modul cum evoluează proiectul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN