Deși pare a fi o plantă banală, coada șoricelului tratează o mulțime de afecțiuni, de la cele mai ușoare boli până la maladii grave. Preparatele realizate din această plantă au o mulțime de efecte benefice pentru organismul uman. De exemplu, sucul de coada șoricelului are multiple virtuți terapeutice, spun specialiștii. Acesta se prepară adăugând într-un mixer 50 de grame de plantă proaspăt culeasă și bine spălată și 50 ml de apă. Se mixează până la omogenizare, iar amestecul rezultat se stoarce prin tifon.
Acest suc este indicat pentru tratarea afecțiunilor hepato-biliare. Se recomandă 20 ml pe zi, în cure de câte 60 de zile, urmate de alte 20 de zile de pauză, dar și pentru tratarea afecțiunilor intestinale și a inapetenței. Același preparat se folosește și sub formă de comprese pentru tratarea bătăturilor, a arsurilor ușoare, precum și pentru a favoriza cicatrizarea rapidă a rănilor.
Un alt preparat cu virtuți terapeutice este și praful de coada șoricelului, obținut prin măcinarea fină a părților aeriene ale plantei. Produsul se poate păstra timp de două săptămâni în spații reci și întunecoase, în borcane de sticlă închise ermetic. Se administrează de patru ori pe zi câte o linguriță rasă, pe stomacul gol. Cele mai bune efecte pentru tratarea infecțiilor, inflamațiilor și a leziunilor pielii, se obțin cu ajutorul tincturii. Peste florile de coada șoricelului se toarnă vodcă de 40 grade și se lasă acoperite, la soare, timp de două săptămâni. Se administrează de patru ori pe zi câte o linguriță diluată în puțină apă.