Sucul de fructe este uşor de preparat şi aparent soluţia ideală pentru a le oferi celor mici vitaminele şi nutrienţii necesari bunei creşteri. Cu toate acestea, chiar dacă e sută la sută natural, şi are are multe beneficii, sucul obţinut din fructe stoarse trebuie consumat cu precauţie:
Iată ce recomandă medicii pediatri, când vine vorba de introducerea sucului în alimentaţia copilului:
– când dai copilului tău suc, el trebuie să fie 100% suc pasteurizat şi nu suc de fructe doar cu denumirea (produse de băut din comerţ cu simulare de gust de fructe)
– copiii sub 6 luni nu au voie să bea deloc suc de fructe. Există excepţii practicate de unii pediatri care dau câte o linguriţă de suc acestor copii de sub 6 luni când aceştia sunt constipaţi
– copiii între 6 şi 12 luni pot bea maxim 75ml de suc de fructe pe zi, dar numai din cană, nu din sticlă
– copiii între 1 şi 6 ani nu trebuie să depăşească 150ml de suc de fructe pe zi
– copiii mai mari trebuie să fie limitaţi la maxim 220ml de suc de fructe pe zi
– în loc de suc de fructe, copilul trebuie încurajat să mănânce fructul întreg
Sucurile de fructe, consumate în exces, îi vor scădea celui mic poftapentru alte mâncăruri nutritive, hrănitoare şi implicit necesare corpului lui. Copilul primeşte multe calorii în corp, dar majoritatea sunt din zahăr şi carbohidraţi şi nu din grăsime bună sau proteine. Evident că în acest caz copilul va avea parte de o alimentaţie dezechilibrată.Un alt aspect este acela că sucurile de fructe nu au foarte multe vitamine şi minerale. Pulpa fructului în sine conţine cei mai mulţi nutrienţi.