Achiziţionat de Academia Naţională de Ştiinţe Medicale prin fonduri europene, angiograful care a fost primit de Spitalul Judeţean Constanţa şi care are o valoare de aproximativ un milion de euro nu este momentan funcţional. Cu alte cuvinte, un aparat vital pentru constănţenii cu probleme cardiace şi neurologice grave, abia ajuns la Constanţa, poate fi pierdut dacă, până la finalul acestui an, nu este pus în funcţiune.
Pentru ca pacienţii care suferă un infarct miocardic sau au probleme neurologice grave să poată fi trataţi la Constanţa, Spitalul Judeţean Constanţa a încheiat un parteneriat cu Academia Naţională de Ştiinţe Medicale. Acest acord face ca unitatea sanitară să poată intra în Programul Naţional de Infarct Miocardic, după ani de aşteptare, cu condiţia să achiziţioneze un angiograf.
Acest lucru ar putea fi posibil, însă, doar dacă aparatul, achiziţionat prin fonduri europene de Academia Naţională de Ştiinţe Medicale, va funcţiona până pe 31 decembrie.
În acest moment, autorităţile locale nu au avizul pompierilor, al Direcţiei de Sănătate Publică şi nici pe cel al Inspectoratului de Construcţii Constanţa. Motivul? Firma Siemens, cea care a câştigat licitaţia pentru achiziţionarea angiografului, a întârziat trimiterea documentelor către Consiliul Judeţean Constanţa, aşa cum spune chiar Cristinel Dragomir, vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.
„Angiograful a fost cumpărat de Academia Naţională de Ştiinţe Medicale, iar beneficiarul este Spitalul Judeţean Constanţa, fiind dat în comodat. Toată această acţiune a început pe data de 6 octombrie, anul acesta, când am primit o comunicare de la academie. Ni s-a comunicat atunci că firma Siemens a câştigat licitaţia pentru un angiograf la Constanţa. Pe 7 octombrie, a fost dată o dispoziţie prin care dr. Radu Savin a fost desemnat ca persoană de legătură între spital şi firma respectivă. În data de 16 octombrie, a avut loc prima întâlnire între reprezentanţii academiei şi cei ai spitalului şi au fost stabilite datele proiectului”, a precizat vicepreşedintele CJC.
„Firma Siemens a întârziat cu trimiterea documentelor“
În ciuda faptului că proiectul trebuie finalizat până la finalul acestui an, firma care a câştigat licitaţia a întârziat trimiterea documentelor de autorizare şi avizare.
„Pe data de 20 noiembrie, s-au primit documentele, dată la care a sosit la spital şi angiograful. În acelaşi timp, a venit şi reprezentantul Siemens şi au început discuţiile pentru avizul de la DSP.
Documentaţia a fost depusă acolo pe data de 7 decembrie, pentru că proiectantul care se ocupă de avizul unui astfel de aparat a constatat că nu există un perete de radioprotecţie. CJC a depus documentaţia la ISU, ISC şi la Mediu şi sperăm că săptămâna viitoare vom avea autorizaţiile. Pe de altă parte, vreau să clarific faptul că montarea aces-tui angiograf este în responsabilitatea firmei Siemens şi nu a CJC şi că noi nu am încercat obstrucţionarea acestui proiect”, a completat Cristinel Dragomir.
Ce spune conducerea spitalului
În acest context, managerul unităţii sanitare, Dănuţ Căpăţână, spune că „Spitalul Judeţean Constanţa a îndeplinit toate obligaţiile care îi revin privind proiectul de cercetare care include montarea unui angiograf. Medicii cardiologi din spital care reclamă că nu sunt lăsaţi de manager să lucreze nu au competenţe de electrofiziologie, lucru constatat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, nu de manager. Managerul aplică o decizie a CNAS. Spitalul Judeţean face în continuare toate demersurile legale şi se implică în darea în folosinţă a angiografului, pentru cercetare, respectând legislaţia în vigoare”.
Deocamdată, aparatul care reprezintă singura şansă de salvare a constănţenilor cu infarct miocardic rămâne depozitat într-o încăpere a Spitalului Judeţean Constanţa.