Conform studiilor recente, tulburarea de personalitate Borderline este cea mai frecventă tulburare şi poate cea mai subtilă dintre toate, având în vedere exact elementul care o diferenţiază şi anume INSTABILITATEA.
Spre deosebire de alte tulburări la care simptomatologia este mai clar diferenţiată, specific TPB este cumularea simptomelor mai multor tulburări într-una singură, ceea ce deseori îngreunează diagnosticarea corectă. Spre deosebire de o personalitate normală, care este caracterizată printr-un anume mod de funcţionare stabil şi previzibil, chiar dacă în diferite situaţii de viaţă, emoţiile şi sentimentele oscilează, totuşi, gândirea şi comportamentul persoanei sunt adaptive şi funcţionale, adecvate contextului şi respectă normele sociale, persoana cu TPB trăieşte în extreme şi contradicţii, fiind un paradox în carne şi oase. Pentru ea, a trăi presupune o fericire extremă şi în acelaşi timp o suferinţă cumplită, deseori apelând la automutilare sau sinucidere pentru a-şi potoli durerea.
Un borderline se îndrăgosteşte iremediabil, de la prima vedere, trăieşte şi respiră pentru respectiva persoană, cere să fie în permanenţă în prezenţa ei, afirmând că lipsa ei îl doare. Sentimentele de pasiune şi dependenţă (aparentă iubire) sunt extreme şi fără acordul persoanei- obiect al dependenţei. Este în permanenţă extrem de suspicios la orice posibilitate de a fi abandonat sau trădat, chiar şi imaginară, care îi declanşează crize de furie incontrolabilă, acte de violenţă fizică şi verbală, ajungând până la episoade psihotice şi halucinaţii. Episoadele psihotice pot dura de la câteva ore, până la câteva zile, după care uită totul, inclusiv aşa numita iubire.
Viaţa în alb şi negru
Pentru o persoană borderline, viaşa este în alb şi negru: există doar eroi şi ticăloşi, succes sau eşec, persoanele idolatrizate ieri, azi sunt complet devalorizate şi respinse, nu există stabilitate sau nuanţe de gri. Pentru o astfel de persoană, nu există decât momentul prezent, nimic din ce a fost nu se prelungeşte în prezent, iar perspectiva de viitor reprezintă doar fantasme ce nu au legătură cu realitatea în care trăieşte.
Persoana borderline se simte continuu victimizată de ceilalţi şi caută cu disperare noi relaţii, pentru că singurătatea, chiar şi temporară, îl doare, însă în acelaşi timp, apropierea emoţională îl sufocă şi reacţionează cu mare intensitate în obţinerea „libertăţii” sale. Borderul pendulează în permanenţă, înainte şi înapoi, între dependenţa strânsă şi manipularea furioasă, între şuvoaiele de recunoştinţă şi izbucnirile de furie iraţională. Are o frică extremă de abandon, aşa că se agaţă de persoane, în timpul în care se teme să nu fie înghiţit de relaţie şi respinge agresiv. Tânjeşte după intimitate şi este îngrozit de ea, în acelaşi timp. Îşi doreşte o persoană apropiată, pentru a scăpa de sentimentul de vid interior şi de plictiseală, dar, în acelaşi timp, se simte îngrozit de intimitate, care este percepută ca fiindu-i „furată” identitatea, încrederea în sine şi independenţa. Are, adesea, pretenţii nerealiste de la ceilalţi, părând ca un om „răsfăţat” pentru observatori.
Persoana borderline foloseşte seducţia ca strategie de manipulare, are relaţii sexuale multiple, nediferenţiate (nu cunoaşte şi nu îl interesează identitatea partenerilor sexuali), adesea are comportamente sexuale deviante care includ perversiuni, abuzuri, sado-masochism şi un impuls sexual pervertit, expunându-se la pericole reale, de care adeseori a doua zi nu îşi aminteşte.
Persoanei cu TPB îi lipseşte un sentiment bazal al identităţii de sine constant, tot la fel cum îi lipseşte o conceptualizare bazală constantă a celorlalţi. Nu are capacitatea de a empatiza, a simţi şi a înţelege trăirile celorlalţi şi nici nu îl interesează. Ceilalţi sunt născuţi să îl servească, iar trăsăturile sale sunt doar calităţi comparative, care trebuie recâştigate în permanenţă şi judecate prin raportare la ceilalţi. Stima de sine este obţinută doar prin impresionarea celorlalţi şi, astfel, mulţumirea celorlalţi devine esenţială pentru iubirea de sine.
Xxx
Personalitatea de tip borderline nu are capacitatea să iubească. Este dependentă, face obsesii, trăieşte emoţii puternice de moment, pe care apoi le pierde şi rămâne cu suferinţa.