10 Martie 2017
1413 accesări
0 comentarii

Noile studii arată că bacteriile probiotice din iaurt pot avea un efect benefic asupra depresiei, chiar similar cu cel al tratamentelor medicamentoase.

Cercetătorii au constatat că Lactobacillus – o bacterie prietenoasă prezentă în iaurt combate comportmentul depresiv la şoareci prin modificarea florei intestinale.

Autorii studiului – cercetători ai Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii din Virginia - cred că este posibil ca probioticele să aibă acelaşi efect şi asupra organismului uman.

„Partea bună şi frumoasă a acestei cercetări este că nu vom avea nevoie şi nu ne vom complica existenţa cu medicamente complexe şi efecte secundare necunoscute, ci ne vom juca cu microbiomi”, spune cercetatorul Alban Gaultier.Ar fi magic ca doar schimbându-ţi alimentaţia să schimbi bacteriile pe care le înghiţi şi să îşi refaci sănătatea şi starea psihică”, a adăugat acesta.

Un număr tot mai mare de studii au indicat faptul că microorganismele intestinal din flora intestinală joaca un rol important pentru sanatateai mintală. Concluziile unei cercetări publicată în 2014, spre exemplu, spun că probioticele, care întăresc şi repară flora intestinală, reduc stările de anxietate și stres la adulți.

Nivelul scăzut de Lactobacillus produce simptome de depresie la soareci

Pentru acest ultim studiu - publicat in revista Rapoarte științifice - Gautier și echipa au căutat să determine dacă şi în ce fel microorganismele din flora intestinală au vreun rol în declanşarea depresiei.

In primul rand, cercetatorii au analizat microorganismele intestinale la soareci, inainte si dupa ce au fost expuşi la stres. „Cand esti stresat, cresc șansele de a cădea în depresie, mai ales când această stare este de durată ", notează Gaultier.

Echipa a constatat ca stresul a dus la pierderea de Lactobacillus din intestinele rozătoarelor, iar acest lucru a dus la debutul simptomelor de depresie.

Studiile uletrioare au arătat că nivelul de lactobacillus din flora intestinală influenţează valorile unui metabolit sanguin numit kinurenin, asociat cu dezvoltarea stărilor de depresie. Astfel, scăderea nivelului de lactobacillus a determinat creşterea valorii de kinurenin, iar acest lucru a condus la dezvoltarea de simptome specifice depresiei.

Creşterea nivelului de Lactobacillus elimină simptomele depresiei

In continuarea studiului, cercetatorii au introdus în hrana şoarecilor tulpini de Lactobacillus. Aceştia au constat că o dată cu înmulţirea acestei bacterii în intestin nu numai că au fost elimenate simptomele de depresie, dar vitalitatea şi pofta de joacă a animalelor cobai au crescut considerabil.

Până când aceste studii vor primi confirmare ştiinţifică, medicii cercetători le recomandă pacienţilor suferinzi de depresie să introducă în dieta lor cât mai mult iaurt, căci rău nu are cum să le facă. Cu toate acestea, ei subliniază faptul că bolnavii nu ar trebui să întrerupă medicamentele sau tratamentul fără a discuta cu medicii lor.

Sursa: www.medicalnewstoday.com

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii