Pentru al doilea an consecutiv, specialiştii Centrului de Autism „Marea Neagră” au demarat un proiect destinat copiilor care suferă de autism care poartă numele de „Grădina Terapeutică”.
Astfel, în curtea Centrului a fost amenajat un spaţiu destinat plantării de vegetaţie. „Grădina terapeutică” asigură o mulţime de beneficii în ceea ce priveşte reducerea agitaţiei psihomotorii şi îmbunătăţirea motricităţii fine.
„Proiectul «Grădina terapeutică» este un bun prilej pentru toţi copiii de a învăţa ce reprezintă mediul înconjurător şi de a lua contact în mod direct cu natura. Şedinţele terapeutice de grădinărit se desfăşoară zilnic de către fiecare copil pe o perioadă de 15 minute, sub directa îndrumare a psihologilor din cadrul centrului.
Copiii au o mulţime de sarcini de îndeplinit: aranjează pământul în ghivece şi jardiniere, înlătură buruienile şi udă plantele.
Feedback-ul obţinut din partea părinţilor estet extraordinar, aceştia au fost extrem de încântaţi de implicarea copiilor şi mi-au transmis că au simţit îmbunătăţiri semnificative din punct de vedere al reducerii stării de agitaţie psiho-motrică , iar pentru cei mai mari a reprezentat un real interes şi o preocupare în timpul liber” , a explicat psihoterapeutul Cristina Gemănaru, coordonatorul Centrului „Marea Neagră”. Totodată, acest proiect se doreşte a fi şi un punct de plecare pentru un proiect viitor ce presupune oferirea persoanelor cu autism a unui loc de muncă, deoarece devine îngrijorător faptul că societatea nu este pregătită să le ofere un loc de muncă.
Coordonatorul Centrul „Marea Neagră” susţine că prin acest proiect se urmăreşte şi promovarea un stil de viaţă sănătos ce presupune mişcare si o alimentaţie sănătoasă.