cancerdecol-1370445636 (1)
Programul de screening pentru depistarea cancerului de col uterin se derulează la Constanţa prin trei centre de recoltare: Spitalul Judeţean, Spitalul Orăşenesc Cernavodă şi Clinica MEDSTAR 2000. Cadrelor medicale din aceste instituţii medicale se pot adresa femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 65 de ani, prin cabinetele medicale de asistenţă primară, organizate de fiecare reţea. Mai multe date puteţi afla pe pagina web a Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, www.dspct.ro.
Jumătate din femeile diagnosticate cu cancer de col uterin au vârste cuprinse între 35 şi 55 de ani. Asimptomatic, cancerul de col este greu de depistat în stadiu incipient când se soluţionează cu o rată de supravieţuire de aproape 100%.
Dacă stadiul de cancer este unul mai avansat, răspândit în ganglionii limfatici, dar neextins în alte locuri, rata de supravieţuire este de 92%. De aceea, diagnosticul precoce este cel mai important atu al unei persoane care suferă de cancer, spun specialiştii. Diagnosticarea precoce se poate face prin teste regulate Papanicolau şi prin acordarea atenţiei la semne şi simptome.
Factorul de risc cel mai important pentru cancerul de col uterin este infecţia cu HPV.
HPV este considerat a fi aproape o necesitate pentru dezvoltarea cancerului de col uterin. Unele forme de comportament sexual cresc riscul unei femei de a avea infecţia cu HPV:
- Relaţii sexuale la o vârstă fragedă
- Prezenţa a numeroşi parteneri sexuali
Poţi fi purtător de HPV timp de mulţi ani fără nici un simptom sau condiloame, adică negi în zona perianală. Din acest motiv, partenerul sexual, fără a fi conştient, poate transmite cu uşurinţă virusul HPV. Studii recente au arătat că utilizarea prezervativului nu este foarte eficientă în prevenirea transmiterii HPV. Motivul este că prezervativul nu acoperă toate zonele genitale în care este localizat virusul.