De obicei, în acest sezon, toată lumea foloseşte diverse metode, pentru a pregăti organismul pentru sezonul rece, ce se apropie cu paşi repezi. Un organism puternic va trece cu bine peste perioada toamnă - iarnă, fără să fie bombardat de infecţii virale şi bacteriene.
Natura ne oferă mereu cele mai preţioase daruri pentru sănătate, soluţii naturale pe bază de plante, ce ne ajută să avem o imunitate puternică. Sezonul răcelilor şi al gripei ne poate aduce o stare de disconfort, odată instalat virusul, de aceea este important să ne gândim la pregătirea sistemului imunitar, pentru a lupta împotriva acestor factori care ne influenţează starea de sănătate. Din fericire, există multe lucruri pe care le poţi face pentru a susţine capacitatea corpului de a preveni bolile şi pentru a ne menţine cât mai energici şi sănătoşi posibil, de la consumul de fructe, până la a ne asigura că dormim suficient, facem sport cât mai des şi râdem cât mai mult.
„Echinaceea este cea mai bună prietenă a imunităţii. Echinaceea pare a fi răspunsul pentru rezistenţa mai bună la frig şi la simptomele de gripă. Ea joacă un rol important în consolidarea sistemului de apărare, pentru a lupta mai bine cu orice virus şi bacterii invadatoare. Persoanele care folosesc preparate ce conţin această plantă, prezintă o rată a îmbolnăvirilor respiratorii mai scăzută cu aproximativ 50% faţă de restul populaţiei. De asemenea, simptomele bolii sunt mai puţin severe, iar durata, mult diminuată, de la o zi la patru zile”, explică dr. Mirela Stângaciu, fitoterapeut.
Echinaceea ajută la stimularea sistemului imunitar, dar şi la calmarea tusei şi a durerilor de gât survenite în timpul gripei şi răcelilor.
Plantele naturale, o minune pentru sănătate
Specialiştii spun că 80% din sistemul imunitar se află în tractul digestiv, deci este vital să menţinem sistemul digestiv sănătos, atunci când încercăm să evităm îmbolnăvirile.
„O dietă bogată în ceaiuri va ajuta, de asemenea, la fortificarea organismului. Plantele, ca cimbrul, pătlagina şi feniculul, au proprietăţi impresionante, ca ameliorarea simptomelor în multe afecţiuni, printre care: bronşită acută, astm, pneumonie, enterocolită şi multe altele. Aceste plante au proprietăţi emoliente, cicatrizante şi antimicrobiene, datorită mucilagiilor, saponinelor şi uleiurilor esenţiale, ce se regăsesc în pătlagină, de exemplu. De asemenea, alte acţiuni importante în combaterea afecţiunilor respiratorii, le regăsim în cimbru, un bun expectorant şi antitusiv, folosit cu succes în: bronşite, gripă, răceli, tuse convulsivă, laringită, traheită, stări febrile”, mai spune specialistul.
Pentru fiecare senzaţie de răceală uşoară, utilizarea siropului de fenicul sau cimbru are efect calmant şi este un ajutor natural în cazul afecţiunilor cauzate de tuse sau iritaţii.
Vitamina C echilibrează psihicul
Nu uitaţi de vitamina C, deoarece aceasta are două mari funcţii: întărirea imunităţii şi echilibrarea psihicului. Când vine vorba de lupta împotriva afecţiunilor respiratorii, este esenţial să se adopte o dietă bogată în vitamine. Corpul nu îşi poate sintetiza vitamina C, tocmai de aceea trebuie un aport din alimente sau din alte surse.
„Sensibilă la lumină, căldură şi vapori de apă, vitamina C este necesară în formarea colagenului, o proteină ce dă tărie oaselor, cartilagiilor, muşchilor şi vaselor de sânge şi contribuie la buna menţinere a capilarelor, oaselor şi dinţilor. Această vitamină contribuie şi la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ”, completează fitoterapeutul.