29 Iulie 2017
5359 accesări
0 comentarii

Cancerul este o afecţiune grea, atât pentru pacient, pentru familia acestuia, dar şi pentru specialistul oncolog. Foarte puţini vorbesc despre această afecţiune şi la fel de puţini cunosc cu adevărat ce duce la apariţia cancerului, care sunt simptomele acestuia şi cum se pune un diagnostic corect si clar.

De aceea, specialiştii Centrului Medical Iowemed răspund la câteva întrebări esenţiale, legate de această afecţiune, care îi pot ajuta pe pacienţii susceptibili de cancer să se prezinte cât mai repede la un specialist, în vederea stabilirii unui diagnostic şi a unui plan de tratament.

Ce este cancerul şi cum se manifestă

Cancerul este o afecţiune generată de multiplicarea dezordonată a unei celule care a scăpat de sub controlul mecanismelor de autoreglare ale organismului. Multiplicarea celulară poate duce la apariţia unei formaţiuni nodulare, în cadrul tumorilor solide sau, în cazul afecţiunilor maligne hematologice, la apariţia în circulaţia sangvina a unui număr crescut sau foarte scăzut a unor celule normale sau apariţia unor celule anormale, neadaptate la funcţia pe care ar trebui să o îndeplinească.
„În cazul afecţiunilor maligne hematologice, rezervorul de formare pentru celulele circulante este reprezentat de măduva osoasă din anumite segmente ale scheletului osos. Celulele măduvei osoase sunt celule multipotente, putându-se diferenţia în oricare dintre elementele sangvine circulante. Multiplicarea necontrolată a uneia dintre ele se poate manifesta prin creşterea numărului de celule circulante din seria respectivă şi diminuarea semnificativă a celorlalte serii celulare. Ulterior poate apare creşterea în dimensiuni a ganglionilor limfatici prin încărcarea cu celule tumorale”, a explicat dr. Dana Pleş, specialist oncolog la Centru medical Iowemed.
În cazul tumorilor solide, multiplicarea necontrolata duce, iniţial, la formarea unei formaţiuni tumorale în organul de origine. Ulterior, în lipsa unui tratament de specialitate, celulele tumorale pot migra pe cale sangvină sau limfatică către ganglionii limfatici sau alte organe, determinând apariţia metastazelor.
Frecvent, pacienţii se prezintă la specialistul oncolog în urma apariţiei unor formaţiuni nodulare, care nu sunt dureroase. Acestea pot fi însoţite de sângerări (rectale, sfera genitală), expectoraţie cu sânge, tulburări de înghiţit, tulburări de tranzit (alternanţă diaree/constipaţie), tulburări de urinat, scădere marcată în greutate, dureri, simptome neurologice etc.

Care sunt investigaţiile specifice

Diagnosticul cancerului nu este uşor, nici pentru medic, dar nici pentru pacient sau familia sa. Ca procedură, diagnosticul de cancer este pus cu certitudine numai în urma examinării la microscop a unei probe de ţesut, obţinută prin biopsie sau excizie chirurgicală. Toate celelalte proceduri diagnostice sunt efectuate pentru a ghida medicul în descoperirea unei anomalii şi identificarea ţesutului din care va preleva materialul bioptic.

„Ulterior consultului, pacientul este trimis în vederea investigaţiilor specifice, ce sunt ghidate de simptome şi de istoricul personal al pacientului. Investigaţiile pot fi imagistice (mamografie, CT, IRM, ecografie, PET-CT etc.), endoscopice (endoscopie digestiva superioară şi inferioară, bronhoscopie, laringoscopie etc.), metabolice (scintigrafie), de laborator (markeri tumorali), chirurgicale (laparoscopie), scopul lor fiind acela de a identifica o eventuala masa tumorală şi de a ghida puncţia în vederea obţinerii diagnosticului de cancer”, adaugă specialistul.

După obţinerea materialului bioptic, acesta este trimis medicului anatomopatolog care pune diagnosticul de cancer, identificând tipul celular, subtipuri histologice, gradul de extensie. Uneori, pentru identificarea exacta a tipului celular sunt necesare examene suplimentare, care, suplimentar, pot oferi informaţii care să ghideze în alegerea tratamentului optim. De multe ori, evoluţia bolii este una silenţioasă şi dă simptome doar în cazul în care masa tumorală devine voluminoasă, creând tulburări în funcţionarea organului afectat.

xxx

Începând cu 12 iulie, un nou specialist s-a alăturat echipei Centrului Medical Iowemed. Este vorba de dr. Dana Pleş, medic primar oncologie.Experienţa sa în aceasta specialitate o recomandă în stabilirea unui diagnostic exact, precum şi a unui plan de tratament potrivit. Adresaţi-vă medicului oncolog pentru depistarea precoce şi monitorizarea tratamentului pre şi postoperator. Programul medicului specialist este miercuri, de la ora 16.00. Programările pot fi făcute la numărul de telefon 0241.962.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii