29 Iunie 2017
5466 accesări
57 comentarii

Mulţi părinţi întâmpină probleme legate de somnul copiilor. Orarul de somn şi masă al nou-născutului este neregulat în primele luni de viaţă şi îi solicită foarte mult pe părinţi. Lipsa somnului de calitate îi aduce pe aceştia într-o stare avansată de oboseală.

De aceea, de multe ori, ajung să ceară sfatul medicului, crezând că este ceva în neregulă cu cel mic.

Pentru că fiecare copil este unic, specialiştii spun că nu există o recomandare general valabilă, care să funcţioneze la toţi copiii.

Necesarul de somn al copilului diferă în funcţie de vârsta acestuia.

Cu toate acestea, potrivit dr. Ana Cornelia Goga, specialist pediatru, Isis Hospital, „pentru un somn de calitate trebuie stabilită o rutină a punerii copilului la culcare. Când este mic, rutina este băiţa de seară, când creşte, poate fi o poveste. În orele dinaintea somnului, trebuie evitată agitaţia, lumina sau zgomotele puternice. Copiii mai mari şi adolescenţiii trebuie să evite folosirea televizorului şi a altor electronice, alimentele dulci, bogate în excitanţi, cu 4-5 ore înainte de culcare. Pe parcursul zilei, trebuie încurajată practicarea unui sport”.

Primele şase luni din viaţa unui copil sunt cele mai dificile. Nou-născutul nu are un ritm circadian bine stabilit. Nevoile lui de creştere sunt mari, de aceea şi necesarul de somn este mare. El se va trezi des să mănânce. Majoritatea nou-născuţilor nu dorm mai mult de patru ore consecutiv.

Pe durata nopţii, când copilul se trezeşte să mănânce, părinţii nu trebuie să-l agite sau să facă mult zgomot. Pot să aprindă o lumină discretă, astfel încât bebeluşului să nu i se inducă ideea că este timpul de trezire. În jurul vârstei de 3 luni, încep să se diferenţieze perioadele de somn din timpul zilei, de cele din timpul nopţii.

„Copiii între 6 şi 12 luni au un program de somn bine stabilit, constând în două perioade de somn de 2-3 ore în timpul zilei şi o singură perioadă de somn pe timpul nopţii, care poate fi sau nu întreruptă de alăptat. Sistematizarea perioadelor de somn sunt favorizate şi de începerea diversificării, care presupune o sursă de hrană mai consistentă, dar care necesită un timp de digestie a alimentelor mai mare. Între 1 şi 5 ani, majoritatea copiilor au o singură perioadă de somn pe parcursul zilei, care poate să difere de la o oră, la 3-4 ore. În funcţie de perioada de somn din timpul zilei, trebuie stabilită şi ora de culcare, diferită de la o zi la alta, însă timpul total pe zi să rămână acelaşi”, subliniază medicul pediatru.

Între 6 şi 12 ani, de obicei, se renunţă la somnul de prânz, însă trebuie recuperat noaptea, deoarece nevoile copiilor sunt mai mari, din cauza solicitările de la şcoală şi a stabilirii unei ore matinale de trezire.

Cât trebuie să doarmă un copil
Recomandările pe etape de vârstă sunt următoarele, dar ele sunt orientative şi trebuie să se ţină cont de particularitatea fiecărui individ, de tipul de activitate fizică şi intelectuală efectuată ziua, de etapele de creştere, de starea de sănătate sau de perioadele de boală prin care trece: 0-3 luni, 14-17 ore; 4-11 luni, 12-15 ore; 1-2 ani, 11-14 ore; 3-4 ani, 10-13 ore; 5-12 ani; 9-11 ore; 13-17 ani; 8-10 ore; adulţi; 7-9 ore.

De ce este important somnul
Deşi somnul este caracterizat prin activitate motorie redusă şi scăderea răspunsului la stimulii din mediul înconjurător, majoritatea sistemelor din organismul uman lucrează intens.

„Somnul are un rol de «restaurare» a organismului, de revenire la potenţialul maxim. În timpul somnului, se intensifică activitatea sistemului nervos central şi sunt «sistematizate» informaţiile primite în timpul stării de veghe, sunt eliminaţi radicalii liberi acumulaţi, se produc anti-oxidanţi locali, se refac mediatorii chimici de la nivelul sinapselor. De asemenea, are loc perfecţionarea sistemului imun, producerea de leucocite (apără de microorganisme), sintetizarea hormonilor de creştere, vindecarea rănilor, procese esenţiale în creştere şi regenerare celulară”, detaliază medicul pediatru.

Acestea sunt doar câteva motive pentru care lipsa somnului de calitate ne afectează, cu atât mai important este somnul copiilor, care sunt într-un proces continuu de creştere şi învăţare. Lipsa somnului adecvat la copii poate duce la iritabilitate, dificultăţi de învăţare, simptome similare cu ADHD, tulburări ale metabolismului care pot duce la tulburări de creştere, obezitate, sistem imun deficitar etc.

Taguri articol: pediatrie parinti copii sfatul medicul simptome somn bebe

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

21 comentarii

sambata, 26 aprilie
Cpjlbb
Aajmtv onxqsf

order nexium 40mg sale - <a href="https://anexamate.com/sumatriptan/">imitrex 50mg ca</a> imitrex uk

vineri, 25 aprilie
Ooobol
Alyxbs ybyioi

levaquin 500mg drug - <a href="https://levodarin.com/">buy generic levaquin 500mg</a> order ranitidine 150mg for sale

luni, 21 aprilie
Fehwss
Xbxgyt wxrrmv

medex where to buy - <a href="https://coumamide.com/metoclopramide/">buy reglan 10mg online</a> losartan order online

19 aprilie
Ltejpx
Fzcgrn muurft

inderal 10mg for sale - <a href="https://indexatenol.com/clopidogrel/">buy plavix pills for sale</a> buy methotrexate no prescription

17 aprilie
Obgvwy
Stzexi lstver

cheap domperidone 10mg - <a href="https://domperycin.com/sumycin/">order tetracycline 500mg for sale</a> cyclobenzaprine where to buy

10 aprilie
Nftdvj
Sqtbrb dybwio

buy motilium online - <a href="https://domperycin.com/">buy generic domperidone</a> buy generic flexeril for sale

7 aprilie
Atcgnk
Uwnyhz penytd

acyclovir buy online - <a href="https://aclovirzov.com/zyloprim/">allopurinol 100mg us</a> rosuvastatin pill

1 aprilie
Ajkriy
Cmpnry wwlatq

where can i buy misoprostol - <a href="https://cytenica.com/cardizem/">order diltiazem 180mg pill</a> order diltiazem pills

31 martie
Ugaeyg
Wzliay ggbdib

clarinex for sale - <a href="https://desloritin.com/">clarinex 5mg us</a> buy priligy generic

28 martie
Skzpcu
Xsxqep oeqxzg

medrol 8 mg otc - <a href="https://gnmethybalin.com/">purchase depo-medrol pills</a> triamcinolone 10mg generic

123